comunicatsDret humà a l'aigua i al sanejamentTalls

1,6 milions de llars vulnerabilitzades, desprotegides davant dels talls de subministraments per la derogació del decret òmnibus

  • Urgim al govern de l’estat espanyol a aprovar un nou decret que inclogui exclusivament les mesures socials derogades i a PP i Junts a no posar obstacles a la seva convalidació.
  • La Moncloa i el MITECO han de canviar la dinàmica de pròrrogues i apostar per la consolidació permanent de drets.

La no convalidació ahir del Reial decret llei 9/2024 pot comportar terribles conseqüències per a 1,6 milions de llars vulnerabilitzades. L’efecte més immediat: decau la protecció davant del tall de subministraments i, per tant, podríem viure una onada d’interrupcions per impagament mai vista si la situació no es rectifica. Per això, més de vint organitzacions que treballem en la lluita contra la pobresa energètica urgim al govern de l’estat espanyol a aprovar com més aviat millor un nou decret llei que eviti aquest escenari.

El vot en contra de PP, Junts i Vox ha generat una situació inèdita atès que, des de març de 2020, la protecció davant del tall s’ha anat prorrogant periòdicament, evitant milers de talls per impagament en llars vulnerabilitzades. La solució és meridiana: el govern de l’estat espanyol ha de convocar com més aviat millor un Consell de Ministres extraordinari i aprovar un nou decret llei que inclogui exclusivament les mesures de l’escut social i no obri la porta al fet que altres debats polítics puguin posar en risc la seva posterior convalidació.

En matèria energètica, l’anomenat decret òmnibus incloïa la pròrroga de la prohibició de talls d’aigua, llum i gas per a totes les llars acollides al bo social elèctric (1.641.084, segons les últimes xifres disponibles), així com descomptes ampliats del mateix bo social fins a finals d’any. En aquest sentit, és necessari aclarir que aquests descomptes ampliats no decauen completament, sinó que passen a ser els que es van aprovar el juny de 2024 mitjançant el Reial decret llei 4/2024. 

La situació actual es deu, en part, a la dinàmica del govern de l’estat espanyol d’anar prorrogant les mesures sense convertir-les en estructurals. La societat civil ha reclamat en múltiples ocasions la necessitat de consolidar aquestes mesures i integrar-les en la normativa sectorial (sector elèctric, hidrocarburs i aigües) amb caràcter permanent. Fins llavors, les llars vulnerabilitzades de tot l’estat estaran a la mercè de les dinàmiques parlamentàries i les estratègies polítiques.

A curt termini, el govern de l’estat espanyol ha d’evitar que la desprotecció es prolongui a través de l’aprovació d’un nou decret llei i les diferents forces parlamentàries (sobretot PP i Junts) no han de posar obstacles a la seva convalidació si només s’inclouen mesures de caràcter social. No obstant això, la Moncloa i especialment el MITECO han d’obrir un període de reflexió i apostar per la consolidació de les mesures: els drets no es prorroguen, es garanteixen permanentment. Per això tornem a oferir la nostra col·laboració al govern de l’estat espanyol per a treballar de manera conjunta en propostes estructurals que solucionin de manera definitiva i que consolidin l’accés als subministraments bàsics com un dret universal.

Organitzacions sotasignants: Aeioluz, Aigua és vida, Alianza contra la Pobreza Energética, Amigas de la Tierra, CECU, Consejo General del Trabajo Social, Coordinadora de Vivienda de Madrid, Diecisiete Coop, ECODES, Ecoserveis, Ecologistas en Acción, Energía Bonita, Ingeniería Sin Fronteras, Intiam Ruai, La Palma Renovable, Plataforma por un Nuevo Modelo Energético, Red Agua Pública, Socaire, Torreblanca Ilumina, Unión Renovables, Xarxa per la sobirania energètica.

Article anterior

Rebutgem els nous macroprojectes hidroelèctrics a l’Ebre

Següent article

Aquesta és la publicació més recent.