comunicatsEbreTransvasaments

La PDE envia una carta al president del CAT i mostra preocupació per la seva expansió

La PDE mostra preocupació per l’expansió del transvasament de l’Ebre a través del Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT).

  • El passat 2 de setembre es va posar en marxa la connexió del CAT amb l’Espluga de Francolí.
  • La PDE envia una carta a Joan Alginet, president del CAT, per fer arribar la seua preocupació.

La Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE) mostra la seva preocupació pel creixement de la demanda d’aigua del riu Ebre i l’expansió del Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT), a través d’una carta adreçada a Joan Alginet, president del CAT, organisme que gestiona el transvasament de l’Ebre a Tarragona. En aquesta carta, la PDE demana transparència i una auditoria externa per tal de conèixer amb exactitud l’extracció de cabals que el CAT fa al riu Ebre.

Així mateix, la PDE ha demanat una auditoria externa per saber quanta aigua s’ha extret del riu durant els darrers anys deu anys. En aquest sentit, s’ha posat l’accent amb la necessitat de dades mensuals, ja que els mesos de més extracció coincideixen amb l’estiu, l’època de cabals més baixos, quan el riu i el delta més necessitats tenen.

D’altra banda, s’ha volgut posar l’accent en el paper que té el CAT com a factor de desequilibri territorial i s’ha demanat un estudi sobre el creixement econòmic, demogràfic, urbanístic i industrial dels municipis on arriba l’aigua de l’Ebre a través del CAT. D’aquesta manera, es vol evidenciar que, en lloc de cobrir necessitats bàsiques, aquesta aigua ha servit per a fomentar el creixement dels territoris receptors de l’aigua.

Per últim, tenint en compte la pressió que hi ha sobre l’Ebre i del possible transvasament a través de la interconnexió de les xarxes del CAT i Aigües Ter Llobregat (ATL), s’ha demanat per la capacitat màxima d’extracció de l’actual sistema de bombeig i el cabal màxim que podria acceptar la infraestructura del CAT.

La Plataforma en Defensa de l’Ebre seguirà vigilant el funcionament del CAT i denunciant la sobreexplotació del riu Ebre, que posa en risc la vida del mateix riu i del delta.

Terres de l’Ebre, 19 de setembre de 2024

Aquí podeu descarregar la carta

Article anterior

La Cimera Social de l’Aigua ens mostrem crítics amb la nova dessalinitzadora de l’Empordà i exigim mesures de reducció de la demanda d’aigua

Següent article

Aquesta és la publicació més recent.