El Consell Ciutadà per la Sostenibilitat demana a l’Ajuntament de Barcelona més ambició en la gestió de l’aigua
- El dictamen insta a l’Ajuntament a integrar l’escassetat hídrica en la gestió municipal i a revisar normatives municipals.
- Una de les principals demandes és apostar de forma decidida per l’aprofitament de les aigües pluvials i grises.
- Demanen al consistori un pla de treball i calendari per complir amb el dictamen.
El Consell Ciutadà per la Sostenibilitat de l’Ajuntament de Barcelona, del qual Aigua és Vida en formem part a través del Grup de Treball de Recursos Hídrics Alternatius (RHA) a l’Aigua Potable, ha aprovat el Dictamen per a l’impuls dels Recursos Hídrics Alternatius a l’Aigua Potable. La sequera és un dels motius pels quals el Consell Ciutadà per la Sostenibilitat demana a l’Ajuntament la promoció i regulació dels Recursos Hídrics Alternatius a l’aigua potable com poden ser les aigües grises, pluvials i regenerades.
El Consell Ciutadà demana a l’Ajuntament que assumeixi el context d’escassetat hídrica, que té a veure amb el desajust entre la demanda i l’aigua disponible, i que s’està cronificant i és independent de l’estat de sequera pluviomètrica. “El pes del consum d’aigua a Barcelona respecte al total del territori català ha de fer que l’Ajuntament lideri polítiques d’estalvi i gestió de la demanda”, afirmen.
Entre els canvis normatius que es proposen, destaquen les esmenes a l’Ordenança reguladora dels sistemes d’aprofitament d’aigües grises que previsiblement s’aprovarà aquest 2025. El Consell Ciutadà per la Sostenibilitat demana introduir mesures de promoció d’estalvi obligatòries per a tots els edificis, com poden ser airejadors, reguladors de pressió i vàters de doble descàrrega.
També demanen major ambició en la regulació de les aigües grises, i obligar a la instal·lació de sistemes de reutilització de grises a tots els edificis nous i grans rehabilitacions, amb independència del nombre d’habitatges i del consum d’aigua.
Lamenten l’oportunitat perduda de regular les aigües pluvials a la ciutat, i per això demanen ampliar l’objecte de l’ordenança de grises i introduir l’aprofitament de les aigües pluvials per tal que sigui obligatori en les noves edificacions i grans rehabilitacions a través de la recollida en coberta o l’aprofitament mitjançant cobertes verdes.
Insten a l’Ajuntament a l’elaboració d’un Pla d’Usos d’Aigua per regular la priorització d’usos en casos d’eventual sequera i com una forma, també, de prioritzar cap a on s’enfoquen els esforços municipals.
El Consell demana també la revisió del protocol per situació de sequera de 2018. Creuen que és dèbil pel que fa a mecanismes de seguiment, fiscalització i monitoratge de les mesures que s’han de dur a terme, i que podria millorar-se amb noves mesures com la baixada de la pressió de la xarxa en estats previs a l’excepcionalitat.
El Consell també demana major regulació dels grans consumidors de la ciutat i un seguiment de les mesures que haurien de ser d’obligat compliment per a aquests.
Per a la promoció dels RHA a la ciutat, el Consell insta a l’Ajuntament a la creació d’una partida pressupostària específica per a dur a terme pilots experimentals i prototips en sectors estratègics com poden ser els gimnasos, hotels i piscines, així com bonificacions en taxes com la de clavegueram i línies de subvencions adreçades a la ciutadania, organitzacions i empreses.
Per tot plegat, el Consell per la Sostenibilitat ha apel·lat a Laia Bonet, primera tinenta d’alcaldia i presidenta del Consell, a assumir les responsabilitats que es desprenen del dictamen i a donar una resposta que contingui els compromisos que assumeix l’Ajuntament i un pla de treball planificat per al seu compliment.
El dictamen ha estat elaborat pel Grup de Treball de RHA a l’Aigua Potable del Consell Ciutadà per la Sostenibilitat de Barcelona al llarg de l’any 2024. Les organitzacions que formen part d’aquest grup són Aigua és Vida, Aqua Resmat, Arda – gestió i estudis ambientals, Associació Aqua España, ATTA Permacultura, BO1 Arquitectes, Club Natació Atlètic Barceloneta, Consell Municipal del Poble Gitano de Barcelona, DEPANA, Enginyeria Sense Fronteres, Fundació Claror, GIXSU, grup municipal d’ERC, Huertos in the Sky, Leitat Technological Center, PIMEC, Posidonia Green Project, Societat Orgànica SCCL, Stenco, Terràtika, UGT de Catalunya, UPC – Departament de Tecnologia de l’Arquitectura i Wellecosystem. El dictamen ha comptat amb el suport de l’Agència de Salut Pública de Barcelona, l’Àrea Metropolitana de Barcelona, Barcelona Cicle de l’Aigua i Transports Metropolitans de Barcelona.