Depuradores

L’ACA comprova la titularitat de 120 depuradores per si pot privatitzar-les

La Generalitat controla un terç dels equipaments de les comarques gironines i vol incloure’n en la venda de patrimoni

Font: Diari de Girona

La Conselleria de Territori i Sostenibilitat està analitzant en profunditat la titularitat sobre les depuradores per saber si pot iniciar un procés de privatització en els propers mesos. Segons fonts de la Generalitat, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) és l’administració actuant en prop de 40 de les 120 depuradores actives a Girona. Malgrat això, l’administracio actuant és qui té la responsabilitat de vetllar pel bon funcionament del sistema de sanejament, però no té res a veure amb la titularitat de la depuradora.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila (CiU), va insitir dimecres que estudia la privatització de les depuradores però va admetre que és una operació plena de dubtes per la titularitat de les plantes que farà entrar en la categoria d'”aficionats” el conflicte que va desencadenar la privatització d’Aigües Ter i Llobregat. Vila va recordar que el pressupost per al 2014 inclou un ingrés de 2.000 milions en venda d’actius i privatitzacions on estaria integrada aquesta xifra de les concessions de les depuradores d’aigües, tot i que no ha concretat la xifra.

La Generalitat és titular única de 131 depuradores i compartida en 321 més a tot Catalunya. En el cas de les comarques gironines, fonts de l’ACA van concretar que porten el control directe d’una tercera part de les instal·lacions. A les comarques gironines també intervé per exemple el Consorci de la Costa Brava, que gestiona les polítiques d’aigua de 27 municipis costaners, o també el Consell Comarcal de la Selva.

La privatització d’aquestes instal·lacions, mitjançant concessions de la seva gestió, és un dels recursos que sospesa el Govern català per obtenir 1.454 milions l’any vinent amb la finalitat de complir l’objectiu de dèficit previst (de l’1% del PIB) i evitar més retallades.

Encara que el conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell, no va voler precisar ahir, en la presentació dels pressupostos, quins actius estudiaven privatitzar, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, va obrir la porta a la privatització de les depuradores.

“El propòsit del Govern és contribuir amb majors ingressos per evitar retallades en la despesa”, va afirmar durant la seva intervenció en una trobada amb empresaris organitzat per la Cambra de Comerç.

Vila va admetre que el principal problema a l’hora de privatitzar les depuradores és aconseguir un consens sobre qui posseeix la titularitat d’aquests equipaments, per la qual cosa va subratllar que serà imprescindible escoltar la veu dels ajuntaments i els consells comarcals.

Les depuradores del Besòs i el Prat, de mida més gran, estan a l’òrbita de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, i moltes altres estan controlades pels ajuntaments, per consorcis, per consells comarcals o per un altre tipus d’ens. Encara que l’ACA ha construït aquestes instal·lacions, el problema de la titularitat compartida dificulta que el procés de privatització d’aquest tipus d’instal·lacions estigui llest el 2014, tal com pretén el Govern.

També alguns partits han qüestionat tant la voluntat de privatitzar com que es puguin ingressar tants diners amb la privatització.

Article anterior

Volem salut pública

Següent article

El 47% de los acuíferos catalanes está contaminado

1 Comentari

  1. Sudaka Topo
    21 novembre, 2013 en 4:03 pm

    Reblogueó esto en Associació Salut i Agroecologia (ASiA)y comentado:
    Add your thoughts here… (optional)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *