Àudio – Aigua és Vida denuncia el descontrol públic en el model de gestió de l’aigua a la Conca del Ter
La Plataforma Aigua és vida ha presentat el recull de dades al voltant de la gestió de la xarxa municipal d’aigua dels diferents municipis de la Conca del Ter i alhora ha denunciat el descontrol públic en el model de gestió de l’aigua. La roda de premsa s’ha fet a davant les obres de la nova potabilitzadora de la xarxa d’Osona Nord que es fan a Torelló. Sergi Solà, president del GDT i membre d’Aigua és vida ha comentat que “és una obra que pretén satisfer la garantia de subministrament de diferents municipis amb un denominador comú: la contaminació de nitrats de la majoria dels seus aqüífers”. Hi ha posat l’exemple de Torelló que “té a més, un greuge afegit: un pou municipal clausurat per l’alta concentració de percloroetilè”.
El col·lectiu Aigua és vida ha destacat la tendència de la privatizació de la gestió de l’aigua municipal a partir dels anys 90. S’ha posat èmfasi en que no s’ha donat cap cas de remunicipalització i que els contractes de gestió amb les empreses privades són llargs i en mans de poques empreses entre les quals destaquen SOREA i PRODAISA. Durant el darrer mig any, Aigua és vida ha demanat les dades a tots els municipis de la Conca del Ter “per tenir una foto de quina era la situació a cadascun d’ells”, ha explicat Trini Molist. En aquest sentit s’han analitzat les dades de 54 municipis del qual un 46% tenen gestió pública i la resta la gestió és privada. Tot i així Molist ha destacat que “les empreses privades busquen, sobretot, la gestió de municipis amb un major nombre d’habitants”.
Entre els municipis de la Conca del Ter que tenen una gestió privada hi ha Torelló i Sant Vicenç. Aigua és vida ha explicat que són casos en què la concessió finalitza en els propers anys i que es vol intentar que aquests ajuntaments remunicipalitzin el servei d’aigua. En aquest sentit s’ha demanat que la ciutadania també “faci pressió ja que fins ara ha estat absent en aquest tema” ja que “s’ha de tornar al ciutadà una cosa que no havia d’haver sortit mai de les seves mans”.
A banda dels municipis que acaben la gestió en els propers anys, també han explicat que n’hi ha que tenen contractes “il·legítims i d’una llarga durada”. En aquest cas i com en els anteriors també se’ls enviarà una carta “convidant-los com a mínim a la reflexió”. Segons expliquen “una correcte gestió pública de l’aigua, si hi ha voluntat política i està ben gestionada, resultarà positiva per les arques municipals i repercutirà directament en la ciutadania”.
Font: Radio Ona
Sense comentaris