Sense categoria

Consideracions al voltant de la nova sentencia del TSJC que mana aturar els abocaments al Cogulló

Atenent les raons demandades per l’AV Sant Antoni de La Rampinya de Sallent, la sentència 30/2014 del 18.02.2014 del TSJC condemna l’Ajuntament de Sallent a iniciar un expedient de protecció de la legalitat urbanística en l’àmbit del runam salí del Cogulló i a ordenar la suspensió immediata dels abocaments i el restabliment físic de l’espai ocupat pel runam que l’any 2008 tenia la qualificació urbanística de sòl no urbanitzable de protecció especial. De tot plegat l’Ajuntament n’haurà d’informar al jutge mensualment.

La sentència és pel contenciós interposat per l’AV La Rampinya, després que l’agost del 2008 l’Ajuntament de Sallent acordés desestimar la petició d’incoar un expedient de protecció urbanística per l’extralimitació del runam del Cogulló.(font: Montsalat).

Llegim al Regio7 d’avui  (també podeu veure aquí) que Iberpotash recorrerà la sentència, que la Generalitat no ha fet res encara i que l’alcalde de Sallent es trobarà avui a la tarda amb els seus assessors legals. Preguntats  els nostres (assessors legals), els sembla que si en David Saldoni, alcalde de Sallent,  no mana aturar els abocaments, podrà ser acusat de prevaricació.

La nostra postura sempre ha estat clara: Si no es va cap a una minería sostenible, La justicia  europea o espanyola o catalana tancarà  l’explotació: Us enganxem aquí sota el que ProuSal! després d’aprovar-ho en assemblea, va  dir al Fòrum de la minería del 2008, tal com consta a l’acta oficial[i]

ProuSal, amb moltes altres organitzacions,  és convocant de la trobada dels moviments socials de l’aigua a Manlleu, el proper 22 de març i allà demanarà un recolzament  explícit de tot el moviment  en la línia de “qui contamina, que pagui”


[i] “… La plataforma ProuSal! SI que vol que continuï la mineria, pero sembla que ni els sindicats majoritaris, ni els politics, ni l’administració facin passos de veritat per trobar una mineria sostenible, per demostrar que es pot explotar el mineral d’una altra manera i, per tant, molt ens temem que qualsevol dia, sigui per una nova normativa de la UE, sigui per la denuncia d’un pagès empipat, o perquè els tribunals facin cas a l’antiga denúncia del Fiscal de Medi ambient, o per alguna altra raó, de cop, l’empresa tanqui les seves portes i ens trobem tots amb el cul a l’aire: els treballadors sense feina i els nostres pobles amb aquestes muntanyes de sal desfent-se lentament als nostres rius i salinitzant les nostres aigües per anys i més anys.   

Perquè, els que volem que SI continuï la mineria, creiem que es necessari ben aviat invertir la tendència i, sense oblidar que aquest problema té aspectes socials, econòmics, històrics.. proposem que aquest fòrum es marqui un objectiu ben clar i comú, un objectiu positiu i a llarg termini: creiem que aquest objectiu no pot ser altre que la desaparició dels runams.

Article anterior

Qui no s’ho pugui pagar, a la font!

Següent article

Article - 300.000 personas sin agua: #MarcaAguaEspaña

Sense comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *