La PDE presenta més de 4.000 al·legacions al nou pla hidrològic
La Plataforma alerta la Confederació Hidrogràfica que si continua incomplint la normativa europea, el govern espanyol podria perdre importants subvencions
Una delegació de la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE) va viatjar ahir fins a Saragossa per presentar a la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) les al·legacions al pla hidrològic de la conca, actualment en procés de revisió. En total, es van presentar 4.030 al·legacions de persones particulars, així com unes al·legacions de caire més tècnic de la pròpia Plataforma, en les quals es posa de nou de manifest les demandes d’un major cabal ambiental per al tram final de l’Ebre i la reducció dels regadius i embassaments previstos per la CHE al llarg de la conca. Així, també s’ha incorporat a les al·legacions la nova proposta de cabals ambientals aprovada per la Comissió per a la Sostenibilitat de les Terres de l’Ebre la setmana passada.
Segons detallà al Diari el portaveu de la PDE, Manolo Tomàs, les al·legacions fan incidència en les recomanacions que la Comissió Europea ha fet a l’Estat espanyol. «La Comissió ha alertat a l’Estat que la planificació hidrològica incompleix la normativa comunitària en qüestions com els regadius o els cabals mínims… i si no es modifica es poden bloquejar importats ajuts europeus per a àmbits com l’agricultura o el medi ambient», afirmà ahir Tomàs.
Avui acaba el període per presentar les al·legacions a la revisió del pla de conca i des de la PDE es pregunten si algun ajuntament o consell comarcal de les Terres de l’Ebre ha presentat o preveu presentar algun escrit. «De moment no en tenim coneixement», lamentà Tomàs. Per la seva banda, la Generalitat sí que ha presentat un document, que entre altres qüestions inclou la nova proposta de cabals ambientals consensuada amb la majoria del territori.
Tot i haver-ho sol·licitat, els membres de la PDE no van poder reunir-se ahir amb el nou president de la Confederació, Raimundo Lafuente.
Després del període d’exposició pública, el nou pla hidrològic revisat haurà de ser aprovat primer pel Consell de l’Aigua de la CHE i després pel Consell Nacional de l’Aigua, per rebre finalment el vistiplau definitiu per part del Consell de Ministres. Inicialment la previsió era que el Consell de l’Aigua l’aprovés a finals de juliol, però des del Ministeri d’Agricultura i Medi Ambient s’ha retardat ara aquest termini fins al setembre.
Així, des de la Plataforma en Defensa de l’Ebre s’estudia ara si també ajornen la manifestació prevista per aquest estiu, per tal que la pressió social sigui efectiva en el moment d’aprovació real del pla.
El nou govern de València
Per altra banda, la lluita més clàssica de la PDE contra un eventual transvasament de l’Ebre pot prendre ara un nou camí. I és que un dels governs que tradicionalment havia reivindicat més aquesta obra era el de la Comunitat Valenciana, quan era en mans del Partit Popular.
Ara, el nou govern del PSPV i Compromís, liderat pel socialista Ximo Puig (exalcalde de Morella), no tindria aquesta obra com a prioritat en matèria hidríca, i apostaria per la posada en marxa de diverses dessaladores. En la seva recent estada a Brussel·les, els membres de la PDE es van poder entrevistar amb un representant de Compromís. «Amb tot, estarem vigilant perquè de vegades els criteris canvien si s’està a l’oposició o al govern», alertà Tomàs.
Font: Diari de Tarragona
Sense comentaris