Sin categoría

[Carta oberta] Als signants del “Compromís per l’Aigua a Catalunya” a mantenir el seu compromís de renacionalitzar Aigües Ter-Llobregat

La renacionalització d’Aigües Ter-Llobregat

és essencial per a la construcció d’un nou País

Dos mesos després les eleccions del 27S Catalunya continua sense Govern. En aquest context, Junts pel Sí i la CUP segueixen les converses per dibuixar els grans acords de país. A hores d’ara com a única solució de possible govern. Tot i que els mitjans fixin l’atenció en la presidència i cares visibles, hi ha d’altres negociacions en curs tant o més rellevants per la societat. Una part d’aquestes, tot i que segons últimes informacions diuen que s’han agrupat totes en una sola Taula de Negociació, es basa en fixar el que la CUP ha anomenat pla de xoc d’emergència social i inclou recuperar la gestió pública d’ Aigües Ter-Llobregat (ATL).

L’empresa pública ATLL fou creada el 1990 amb la visió de generar una estructura d’estat encarregada de subministrar l’aigua als dipòsits de capçalera de gairebé 5 milions d’habitants de Catalunya. Paradoxalment, 22 anys més tard, amb la recent arribada al govern de Convergència i Unió s’iniciava el procés de privatització a través d’una simple disposició addicional en la llei Òmnibus. Aquesta privatització només buscava eixugar el dèficit de la Generalitat, a canvi d’hipotecar l’aigua de la població per 50 anys. Sorprenentment, la causa argumentada no va succeir atès que el dèficit el va haver d’assumir plenament la Generalitat.

Avui aquesta privatització està en fals. L’última sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha declarat nul el concurs de privatització, per la qual cosa ni Acciona, la guanyadora del concurs i que a dia d’avui continua gestionant ATL, ni AGBAR, l’aspirant que busca acabar de completar el monopoli de l’aigua a Catalunya, poden gestionar-la emparats per la llei. La Generalitat, en lloc d’acceptar-ho, replantejar-se la seva visió de país i assumir la gestió directa, ha optat per reiterar el ridícul i recórrer la sentència judicial al Tribunal Suprem (que si volen pot ser retirada).
Cal recordar que abans de la campanya electoral del 27S a Catalunya diversos partits que inclouen CSQEP, la CUP, ERC i el PSC van signar públicament el Compromís de l’Aigua de Catalunya. Aquest compromís comprenia prendre totes les mesures necessàries per a garantir la gestió pública d’Aigües Ter-Llobregat. Des d’Aigua és vida creiem que és crucial recuperar ATL per restablir la sobirania de l’aigua a la població i no entregar aquest Dret Humà a la seva mercantilització.

Per tot plegat, des d’Aigua és Vida instem a la CUP i Junts pel Si que facin públic el més aviat possible l’evolució de les negociacions sobre ATLL tenint present el compromís de l’Aigua que van signar dues de les forces polítiques negociadores: CUP i ERC (a hores d’ara integrada en la coalició de Junts pel Sí) i reiterar la necessitat de recuperar aquesta infraestructura d’Estat el més aviat possible. Des de la Plataforma Aigua és Vida no comprenem com la recuperació de la gestió de l’Aigua al Sistema Ter-Llobregat operat en fals per Acciona encara no s’ha anunciat quan existeix una majoria a favor a la taula de negociació.

A més a més, instem a CSQEP i PSC que d’acord amb el seu suport al Compromís facin tota la pressió que estiguin al seu abast en aquest mateix sentit. L’Aigua és vida i no s’hi negocia.

Article anterior

Fòrum “Canvi climàtic i alternatives: solucions per un canvi de model a Catalunya”

Següent article

La privatització d'ATLL limita el marge per baixar el rebut de l'aigua

Sense comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *