PSC, TeC, ERC i CUP visualitzaran aquest dijous al ple de Terrassa l’acord a favor de la gestió directa de l’aigua
aiguaesvida 2016-07-21Les quatre formacions presentaran una proposta de resolució conjunta que representa 20 dels 27 regidors
ACN Terrassa.-PSC, TeC, ERC i la CUP han presentat aquest dimecres el seu posicionament conjunt a favor de la gestió pública i directa de l’aigua. En roda de premsa, els quatre grups han explicat que presentaran una proposta de resolució conjunta en el ple d’aquest dijous a favor de la gestió directa un cop finalitzi l’actual concessió a Mina Aigües de Terrassa a finals d’any. Els representants de les quatre formacions han considerat “històric” aquest posicionament i han posat en valor que la postura a favor de la gestió publica i directa compta “amb 20 dels 27 regidors del ple”, aspecte important tenint en compte que la decisió final sobre el futur del model de gestió el decidirà el ple. Han coincidit també en criticar l’actitud “obstruccionista” de l’empresa i li han reclamat que respecti l’autoritat municipal. Per últim, el consell editorial format per grups polítics i representants d’entitats decidirà el proper dimarts si es tira endavant el procés participatiu que s’havia plantejat.
Amb l’aprovació d’aquesta resolució, quedarà palesa al ple la majoria de regidors a favor de la gestió pública i directa del servei. El PSC forma part dels grups impulsors de la proposta però no CiU, amb qui governen els socialistes a la ciutat. L’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, ha explicat que és evident que ha parlat sobre aquesta qüestió amb els seus socis de govern però ha recordat que la decisió va més enllà del govern i que correspon al ple, on el PSC hi votarà a favor de la gestió directa. En la seva intervenció, Ballart ha criticat la “manca de col·laboració” de Mina, a qui ha acusat de “no acceptar les regles del joc” ni “reconèixer l’autoritat municipal”. L’alcalde ha lamentat que l’empresa estigui “judicialitzant” aquesta qüestió i que hagi posat per sobre de l’interès ciutadà l’empresarial. Davant d’això, ha respost que l’Ajuntament de Terrassa és el “titular inqüestionable” del servei. L’alcalde ha acusat també l’empresa de no facilitar la informació necessària per poder portar a terme la liquidació de la concessió. Entre d’altres, ha explicat que els manca informació sobre l’auditoria energètica, dades dels consumidors, lectures històriques, salaris dels treballadors i estructura organitzativa i la diferenciació de costos i serveis, entre d’altres. Ha afegit que aquesta informació és necessària per poder continuar amb la liquidació i no ha descartat acabar interposant un contenciós si l’empresa continua negant-se a facilitar-la. Ballart ha negat que el posicionament conjunt fet públic aquest dimecres sigui una resposta a la carta que l’empresa va fer arribar als grups municipals per establir un acord per a la gestió mixta, un carta que ha qualificat d’”impresentable” i que ha detallat que posava sobre la taula un acord “il·legal”.En aquest sentit, el portaveu d’ERC, Isaac Albert, ha reiterat que el posicionament conjunt no és una resposta a aquesta carta sinó el resultat d’un procés i que respon a la voluntat de “prendre el lideratge” en aquesta qüestió. Per a Albert, aquest està sent un procés natural perquè ha assegurat que “ningú entén que l’aigua es quedi en mans del sector privat quan el públic pot prestar el servei”.
Des de Terrassa en Comú (TeC), Xavier Matilla ha destacat la “gran oportunitat” que té la ciutat de recuperar la gestió d’un bé com l’aigua i ha defensat que el consistori està “en plenes condicions” de poder tirar endavant aquesta gestió directa. Matilla ha celebrat que el PSC estigui dins d’aquest posicionament conjunt i ha assegurat que el seu grup donarà suport a totes aquelles mesures de govern que vagin en aquesta direcció. Per a la CUP, es tracta d’una “decisió històrica, un pas ferm i un gir cap a l’esquerra”, en paraules de la portaveu Maria Sirvent, qui ha acusat l’empresa de voler desvirtuar el poder del ple municipal i ha celebrat que ha aconseguit tot el contrari. A més, ha esperat que el treball iniciat amb l’aigua continuï en altes àmbits i que la municipalització “sigui la tendència a seguir”. En suspens el procés participatiuL’estratègia fixada des del govern municipal contemplava la celebració d’un procés participatiu per conèixer l’opinió dels ciutadans sobre quin havia de ser el futur model de gestió de l’aigua un cop finalitzada la concessió. En ser preguntats sobre com queda aquest procés després que ja hi hagi una majoria amb un posicionament clar al ple, els grups han afirmat que el posicionament polític va en paral·lel amb el fet d’escoltar l’opinió dels ciutadans.Tot i això, l’alcalde ha explicat que el proper dimarts se celebrarà una reunió del consell editorial creat en el marc d’aquest procés que “prendrà una decisió per redreçar el procés”. Així, el proper dimarts aquesta trobada haurà de servir per decidir si continua endavant la voluntat de preguntar els ciutadans, de quina forma es faria i quin paper tindria la seva opinió.
Font: Vilaweb
Sense comentaris