Àrea Metropolitana de Barcelona (ÀMB)BARCELONAManifestos

[Comunicat] Dia Mundial de l’Aigua. Més de 200 entitats s’adhereixen al Compromís per l’Aigua Pública i Democràtica

Dia Mundial de l’Aigua 2019

Més de 200 entitats exigeixen una gestió pública i democràtica al donar  suport al Compromís per l’Aigua Pública i Democràtica

A l’Àrea Metropolitana de Barcelona, Remunicipalitzem l’Aigua!

Amb motiu del Dia Mundial de l’Aigua d’enguany més de 200 organitzacions signants del Compromís exigim una gestió pública i democràtica per a l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB).

La gestió de l’aigua a l’AMB fa masses anys que es realitza de forma opaca i irregular. El març de 2016 el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va anul·lar l’empresa mixta (ABEMGCIA) creada l’any 2012 i que gestiona l’aigua a 23 municipis de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). Agbar va recórrer la sentència del TSJC i en breu el Tribunal Suprem (TS) molt possiblement la ratifiqui. D’altra banda, aquesta mateixa setmana l’AMB ha presentat un balanç econòmic que conclou tot el contrari del que afirma Agbar. Per tal d’acomplir la sentència del TSJC i anul·lar la creació de l’empresa mixta haurà de ser Agbar qui pagui 211 milions d’Euros a l’administració. La qual cosa, comportaria que el cost de la remunicipalització resultés zero.

El ple municipal de Barcelona el passat 26 d’Octubre va decidir realitzar una Consulta promoguda per 40 entitats barcelonines i avalada per més de 26.000 ciutadanes, per a preguntar si la ciutadania vol una gestió pública i amb participació ciutadana de l’aigua. Aquesta consulta s’hauria d’haver realitzat durant l’any 2018 tal i com estava previst, però alguns partits polítics i Agbar no van permetre que així fos, i es durà a terme passades les eleccions municipals.

Les veïnes de l’AMB no podem esperar tant, i és en aquest marc que el Moviment per l’Aigua Pública i Democràtica de l’AMB ha cercat una gran aliança ciutadana i el suport d’organitzacions de perfils molt diferenciats mitjançant l’adhesió d’un Compromís que insti als municipis i al Consell de l’AMB a quatre demandes concretes: (1) Aplicar el Dret Humà a l’Aigua i el Sanejament, (2) preservar els ecosistemes fluvials que alimenten el territori, (3) implementar un model públic de gestió de l’aigua i (4) la creació d’un Observatori Ciutadà de l’Aigua Metropolità com espai de control ciutadà.

A Catalunya ja son 23 els municipis que han remunicipalitzat l’aigua

Des de l’any 2010, any en què les l’Assemblea de les Nacions Unides va declarar l’Aigua i el Sanejament com un Dret Humà, a Catalunya han remunicipalitzat l’aigua 23 municipis. El primer a iniciar aquesta onada va ser el Figaró – Montmany, un petit municipi a la ribera del Riu Congost de 1.110 habitants. A finals de passat 2.018 la tercera ciutat de Catalunya amb 200.000 habitants, Terrassa, va remunicipalitzar l’aigua i va posar en marxa l’empresa pública Taigua. Terrassa no ha estat l’última en remunicipalitzar, l’onada creix, en pocs mesos 6 municipis (El Brull, Torelló, Santa Ma d’Oló, Sant Antoni de Vilamajor, Sant Joan de les Fonts i Sant Julià de Vilatorta) ja han decidit remunicipalitzar el seu servei d’aigua. L’onada no s’atura, arriba a Barcelona i a la seva àrea Metropolitana on també tenim l’objectiu de remunicipalitzar i sumar-nos així a aquesta tendència mundial.

La recerca d’adhesions al Compromís continuarà oberta fins a la resolució del TS de Justícia. Una vegada anul·lada de forma definitiva la gestió actual de l’empresa mixta, les organitzacions adherides instarem al nou govern de l’Ajuntament de Barcelona, de la resta de municipis de l’AMB i al propi Consell de l’AMB a què sense més dilacions remunicipalitzin el servei d’aigua. Mentrestant, exigim a tots els partits polítics que es presenten a les eleccions municipals a Barcelona i als municipis de l’AMB, que incloguin les quatre demandes del Compromís als seus programes polítics, per tal d’acomplir aquestes 4 demandes durant el proper mandat.photo_2019-03-21 13.03.27

 

 

Article anterior

[Notícia] L'AMB reclamarà 211 M€ a Agbar si el Suprem anul·la l'empresa mixta d'aigües

Següent article

[Comunicat] Actuem juntes davant l’emergència climàtica

Sense comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *