Dret humà a l'aigua i al sanejamentNotícies

Incompliment del Dret Humà a l’Aigua i el Sanejament en ple COVID19. Un incendi evidencia la precarietat dels assentaments d’immigrants a Huelva.

Font: El Periódico. Juan Camacho – Sevilla

El foc arrasa 67 barraques i obliga a desallotjar 200 temporers d’un dels poblats més grans

La falta d’aigua i d’infraestructures dificulta les mesures de protecció en plena pandèmia

Les flames van tornar ahir dimarts a la matinada a un dels assentaments barraquistes més grans de Huelva, el situat al costat del polígon industrial San Jorge de Palos de la Frontera i que acull prop d’un miler de persones. La voracitat del foc, que es va propagar ràpidament pels infrahabitatges de plàstic i cartró per causes que ahir s’investigaven, va destrossar 67 barraques i va obligar a desallotjar uns 200 immigrants sense que es produïssin danys personals.

L’incendi torna a posar sobre la taula la precarietat d’uns nuclis habitacionals convertits en permanents al llarg dels últims 20 anys i als quals les administracions no donen solució. Ni tan sols, denuncien les oenagés, quan la situació de misèria s’agreuja en plena crisi sanitària a compte del coronavirus per la falta de mitjans de protecció o higiene.

Dificultat d’higiene

Les recomanacions d’higiene constant i manteniment escrupolós de les distàncies interpersonals sonen a una broma a la vintena d’assentaments que envolten els camps agrícoles. Sense sanejaments ni punts d’aiguai sense que molts no puguin treballar, ja que no poden desplaçar-se tret de caminant o en bici, l’alerta sanitària afegeix més misèria a unes condicions de vida ja precàries. «És un miracle que no s’hagin encomanat encara, perquè seria una catàstrofe en aquestes condicions», apunten les associacions i oenagés, que s’han mobilitzat per mirar d’obtenir mascaretes i guants i no descarten que hi hagi hagut algun encomanat asimptomàtic.

«Ens necessitem sans i vius, i mirem de mantenir les mesures de precaució com podem», matisa el Lamine, un dels immigrants. I amb dignitat, insisteixen que mantenen el confinament a l’interior de les barraques «igual que qualsevol a casa seva».

El Col·lectiu de Treballadors Africans, creat a finals de l’any passat per posar el focus sobre les situacions que pateixen els més de mil immigrants temporers, denuncia que malgrat ser autèntics pobles permanents de cartró i plàstic, «administrativament no existeixen», explica Antonio Abad, un dels fundadors de l’associació.

Ni recollida d’escombraries ni aigua

No compten amb un sistema de gestió de residus o escombraries, que s’acumulen en qualsevol lloc. I tampoc tenen punts d’aigua, vitals quan una de les mesures per prevenir el coronavirus és rentar-se les mans contínuament i desinfectar objectes personals, recipients i altres estris. «Falta un pla de seguretat per prevenir l’expansió del virus per les administracions», retreu. Després de l’incendi d’ahir, entitats i partits polítics reclamen que es reallotgi aquests immigrants en pavellons esportius o infraestructures educatives per garantir-los un sostre.

Després de moltes instàncies i escrits als ajuntaments, l’Associació de Nous Ciutadans per la Interculturalitat (Asnuci) va aconseguir que el consistori de Lepe cedís un camió cisterna per portar aigua als seus nuclis barraquistes, tot i que amb personal de les mateixes oenagés.

Alineats en fila amb els seus múltiples bidons, els immigrants els omplen diàriament per poder rentar-se les mans, cuinar i dutxar-se. Les dues dutxes i lavabos de la seu de l’associació ja resultaven insuficients, explica Ana Mateos, i per això han hagut de llogar dos mòduls de lavabos, que han disposat en una nau on projecten aixecar, quan tinguin més mitjans, un alberg per a temporers.

«Els posen per a qualsevol fira, però no ho poden fer als assentaments», protesta. L’entitat ha tancat el saló de descans, on es reunien a veure la tele o aprofitar el wifi, perquè era inviable l’acumulació de persones, i els immigrants han de recórrer als voluntaris per trobar un endoll on recarregar els mòbils. I empreses de la zona i la Diputació han facilitat conserves i pa per repartir 1.800 lots d’aliments.

Les seves peticions han arribat a ajuntaments, la Diputació, la Junta d’Andalusia i el Govern central, però tots, diuen, es passen la pilota al·legant falta de competències. «Alguns fins i tot diuen que no els poden atendre perquè això atrauria immigrants d’altres assentaments», lamenta Alba Rudolph, treballadora social a Lepe, «però no hi ha efecte crida a dignificar la vida de les persones».

El relator de l’ONU va demanar posar fi als assentaments

Durant la seva visita el febrer passat, el relator especial de les Nacions Unides sobre pobresa extrema, Philip Alston, va instar Espanya a «acabar amb la pobresa» dels assentaments d’immigrants a Huelva, on viuen milers de persones en unes condicions que «rivalitzen amb les pitjors» del món. Els immigrants posaven l’èmfasi en el fet que malgrat contribuir a la riquesa d’aquests municipis, «a ningú li interessa les nostres condicions de vida».

Després de l’inici del confinament el PSOE –que no va donar solucions durant els seus gairebé 40 anys a la Junta—i Endavant Andalusia han reclamat a l’Executiu andalús que actuï amb urgència per pal·liar la situació d’«autèntica emergència social» d’aquests assentaments. En un escrit remès al Consell de Govern, les dues formacions demanen prou finançament perquè les corporacions locals puguin emprendre les mesures convenients en enclavaments barraquistes, conforme al protocol establert per l’Executiu d’Espanya i amb l’objectiu de millorar les condicions de vida de la seva població.

Article anterior

[Notícia] Una juez afirma que la gestión del agua en Blanes antepuso el interés privado al público

Següent article

[Notícia] La calidad ecológica de los ríos de Barcelona mejoró en el 2000 pero está "estancada" desde 2010