AGBAR es troba darrere de l’informe d’OSUR que ataca la gestió pública de l’aigua a Terrassa
- OSUR posa en dubte la gestió pública de l’aigua a Terrassa amb un informe mancat de rigor i imparcialitat.
- Denunciem que és un element més de la campanya bruta de les empreses privades de la gestió d’aigua per atacar la gestió pública.
El 19 de novembre, el Observatorio de Servicios Urbanos (OSUR) publicava un informe que pretenia desqualificar la gestió pública de l’aigua a Terrassa. Més tard, l’Ajuntament de Terrassa va desmentir aquestes afirmacions amb dades auditades, i va concloure que l’informe d’OSUR manca de rigor i veracitat.
El 2024, l’Ajuntament de Terrassa va aprovar una nova tarifa de l’aigua després de 9 anys sense modificar-la. Segons l’informe d’OSUR, la tarifa ha augmentat un 42%. L’Ajuntament de Terrassa ha desmentit aquesta dada, explicant que l’informe d’OSUR es basa en un consum de 133 litres per persona i dia, corresponent al tram més car de la tarifa, mentre el consum mitjà de Terrassa se situa per sota dels 100 litres. Per tant, la pujada de la tarifa respecte del 2023 és del 25%, i continua sent inferior a la d’altres ciutats amb gestió privada. L’Ajuntament també ha negat que TAIGUA, l’operador públic, hagi invertit menys que l’empresa privada MINA, del grup AGBAR. Més aviat el contrari, TAIGUA ha invertit més, i aquest any tancarà la xifra rècord d’inversió de 5 M€.
Hem comprovat que AGBAR es troba darrere l’autoria de l’informe. L’autoria del document penjat al web d’OSUR és de Ruth Fontanet, directora d’Estratègies, Regulació i Comunicació d’AGBAR Catalunya. També és membre del Consell d’Administració de CASSA, l’empresa publicoprivada de Sabadell, controlada en un 79% per AGBAR.
Segons el web d’OSUR, l’organisme té l’objectiu de vetllar per la qualitat dels serveis públics urbans i dels interessos de les persones usuàries. OSUR està adscrit a la Asociación por la Excelencia de los Servicios Públicos (AESP).
Assenyalem la vinculació d’AESP amb el grup AGBAR, ja que un dels seus vocals, Jesús Sánchez Lambás, era l’advocat d’Aguas de Valladolid, del grup AGBAR. “AESP i OSUR fa anys que publiquen informes i articles en contra dels processos de remunicipalització de l’aigua, com els de Valladolid o Terrassa”, alerten.
A més, denunciem la manca de transparència d’aquestes organitzacions, ja que ni OSUR ni AESP ofereixen informació clara sobre les seves fonts de finançament als seus webs. Amb la poca informació disponible, creiem que OSUR actua com a lobby d’AGBAR per defensar la gestió privada.
Finalment, subratllem que l’informe d’OSUR, posteriorment qüestionat per la seva manca de rigor i independència, posa en relleu la importància que la informació sigui degudament contrastada abans de ser publicada.