.@Agbar insta a apujar el preu de l’aigua per finançar noves inversions davant la falta de recursos públics
Creu que hi ha un recorregut “sempre que la població ho entengui”
El president d’Agbar, Àngel Simón, ha instat aquest dimarts a buscar nous mecanismes per finançar la construcció de noves infraestructures hidràuliques, com depuradores, i per mantenir i adequar les existents, davant la falta de recursos públics, que ha augurat que es mantindrà en els pròxims anys, i ha apuntat que encara hi ha recorregut per apujar el preu del subministrament.
“Hi ha un recorregut de trasllat de preu per fer determinades estructures, sempre que la població ho entengui”, ha manifestat Simón en una conferència al Cercle d’Infraestructures.
Ha constatat que la licitació d’obra pública s’ha reduït a gairebé zero en els últims set anys, i ha constatat que les úniques grans licitacions han vingut amb els plans nacionals de sanejament.
Pla de sanejament i infraestructures
Ha assenyalat que el pla de sanejament 1995-2015 tenia una inversió prevista de 30.000 milions d’euros, mentre que s’han executat només 10.000 milions, “molt per sota del que es va fixar com a necessitat”, i ha alertat que en algunes comunitats autònomes, com Galícia, encara queden moltes infraestructures per fer, com les depuradores de Vigo i Santiago de Compostel·la.
Ha assenyalat que, a més d’aquestes infraestructures que encara queden per fer, Espanya necessita també renovar i mantenir les fetes en els últims anys, i ha considerat: “És obvi que s’haurien de trobar altres mecanismes perquè aquestes noves inversions es puguin portar a terme i es puguin gestionar i mantenir les ja existents”.
“Si volem que la inversió augmenti, i ha d’augmentar necessàriament per complir amb les directives europees i per cobrir les necessitats que hi ha, hem de trobar mecanismes diferents dels actuals; si no, seguirem com estem”, ha insistit.
Preu mitjà de l’aigua
Ha constatat que el preu mitjà de l’aigua a Barcelona és de 2,33 euros per metre cúbic, en una situació intermèdia respecte a altres ciutats europees –a Lisboa és d’1,33 euros, i a Copenhaguen, de més de cinc euros–, i a Espanya és d’1,72 euros per metre cúbic, i ha assenyalat que el rebut de l’aigua suposa el 0,7% de la cistella de consum familiar.
Així, ha considerat que a Espanya queda recorregut per augmentar el preu, encara que ha admès que en els últims anys s’ha evidenciat que hi ha famílies que no poden fer front al rebut de l’aigua, i ha posat en relleu el fons de solidaritat impulsat per la Fundació Agbar, que sufraga la factura de l’aigua d’unes 25.000 persones de l’Àrea Metropolitana de Barcelona.
Així mateix, Simón ha remarcat la importància de la gestió publicoprivada: “Ens queden moltes coses per fer i tenim les eines per fer-les, però només les podem fer amb un acord de cooperació, tant entre les diferents institucions com entre els diferents gestors, tant públics com privats”.
Tendència a l’alça a Llatinoamèrica
Simón ha explicat que els ingressos d’Agbar procedeixen en un 15% de Catalunya, un 35% de la resta de la península Ibèrica, un 35% de Llatinoamèrica i un altre 15% de la resta d’Europa, i que aquests percentatges del volum de negoci es reflecteixen en la mateixa proporció en els resultats finals del grup, encara que amb tendències diferents.
Ha assenyalat que els resultats a Llatinoamèrica tenen una tendència clara a augmentar, mentre que tendeixen a estabilitzar-se a Europa i a baixar a Catalunya i la resta de l’Estat.
Sobre ATLL
Al ser preguntat pel conflicte de la concessió de la gestió d’Aigües Ter Llobregat (ATLL) per als pròxims 50 anys a Acciona, Simón ha repetit que Agbar –l’altra empresa que es va presentar al concurs públic– “simplement està esperant que la Generalitat executi el que els tribunals han dit que ha de fer”. “No tinc cap dubte que la Generalitat farà el que els tribunals han dit”, ha afirmat Simón.
Font: El Periódico
Sense comentaris