[AGENDA] Setmana del Dia Mundial de l’Aigua
El dia mundial de l’aigua se celebra des que l’Assemblea General de les Nacions Unides va declarar el 22 de març com el Dia Mundial de l’Aigua. La diada va ser proposada formalment per l’Agenda 21 de la Conferència de les Nacions Unides pel Medi Ambient i el desenvolupament de Rio Janeiro i es va començar a celebrar l’any 1993.
Fem un recull de diferents iniciatives que s’impulsen arreu del territori amb motiu del Dia Mundial de l’Aigua 2023:
Dimecres 22 de març, Dia Mundial de l’Aigua
11ª Palanganada del Ter
El Dimecres 22 de març a les 18h al Pont de Pedra de Girona, Aigua és Vida Girona organitza la onzena edició de la tradicional Palanganada del Ter per reivindicar un cabal ecològic pels nostres rius. Una activitat popular per tota la família!
El lema d’aquesta edició és “L’aigua és un dret i no una mercaderia”. Porta la teva galleda, palangana o garrafa plena d’aigua!
Debat sobre la remunicipalització de l’aigua a Sants: Amb l’aigua al coll
Dimecres 22 de març a les 18 hores el Centre Social de Sants organitza el debat Amb l’aigua al coll sobre la remunicipalització de l’aigua amb representants polítics de la ciutat.
Pretén generar un espai de reflexió i debat en el que es puguin abordar el tema de la remunicipalització de l’aigua i altres temes sobre la seva gestió.
Els ponents del debat seran representants de les diferents formacions polítiques de Barcelona: Max Zañartu d’ERC, Quique Gornés de BeC, Carmen Garcia Lores del PSC, Francina Vila de Junts x CAT i Jordi Estivill de la CUP. El debat serà moderat per José Antonio Blasco, del Centre Social de Sants.
L’acte està obert a la participació de la ciutadania i del públic assistent.
Aquest debat és la primera activitat organitzada a la nova seu social del Centre Social de Sants situada a l’Avinguda del Carrilet 5.
Webinars amb motiu de la Conferència de l’ONU sobre l’Aigua a Nova York
Aquest mes de març de 2023, Nacions Unides organitza la segona Conferència de l’aigua de la història, 46 anys després de la primera i única conferència sobre aigua de les Nacions Unides a Mar de Plata l’any 1977. Moviments per l’aigua internacionals organitzen una sèrie de webinars paral·lels a la conferència, que no us podeu perdre.
Podeu trobar tota la informació i inscripcions aquí!
Divendres 24 de març
Presentació dels resultats de contaminació per nitrats de les fonts d’Osona i el Lluçanès
El divendres a les 17:30h a la Font Trobada de Folgueroles, el Grup de Defensa del Ter presentarà els resultats de contaminació per nitrats de les fonts d’Osona i el Lluçanès.
Dissabte 25 de març
D’on surt l’aigua de l’aixeta? Que se’n fa de l’aigua quan se’n va per la pica?
Aigües Manresa organitza visites guiades a l’ETAP de Manresa i a l’EDAR de Sant Fruitós de Bages – Navarcles – Santpedor. Es portaran a terme el dia 25 de març a les 10:30h, a les 11:30h i a les 12:30h i per poder participar-hi caldrà inscriure-s’hi prèviament.
És necessari entendre com tractem l’aigua, i la cura que tenim en preservar-la, per ajudar a prendre consciència de la seva importància, així com de la sort que tenim de poder gaudir d’aquest bé essencial només girant el mànec de l’aixeta. Per això Aigües Manresa obre les portes de dues de les seves instal·lacions per mostrar com es potabilitza l’aigua i com es depura.
Les places són limitades.
Dissabte al riu
El dissabte 25 a les 10:30h a la Plaça del Teatre de l’Ametlla de Merola, la Plataforma L’Ametlla Riu Net organitza una neteja de la riba del Riu Llobregat.
Totes sumem si volem mantenir un entorn agradable i net! El riu és hàbitat d’espècies sensibles a la contaminació de les seves aigües, així com una font de riquesa biològica, paisatgística, social i emocional.
Diumenge 26 de març
Festa’l Riu: Reivindiquem un Riu Anoia net i viu
El proper diumenge a partir de les 10h sota el tanatori d’Igualada, Igualada pel Clima organitza “Festa’l Riu”, una jornada per reivindicar un Riu Anoia net i viu.
Una proposta molt engrescadora amb un cartell d’activitats molt variat i per tota la família: des de la descoberta del riu dins a jocs i tallers infantils, inclús una fideuà popular!
(Re)volta: Volem lo Riu Siurana Viu!
Òmnium Cultural, amb la col·laboració de la Plataforma pel Riu Siurana i GEPEC – EdC organitza un recorregut per la vora del riu Siurana per parlar de l’espoli d’aquest riu. Coneixerem el treball de la Plataforma pel Riu Siurana i d’altres entitats ecologistes que han donat suport a la lluita.
El punt de trobada serà a l’aparcament gran de dalt de Poboleda, a les 10h.