comunicatsSequera

Aigua a debat: l’èxit d’assistència demostra que l’aigua és una de les principals preocupacions per a la ciutadania, marcada per la crisi per sequera

Organitzacions socials i ambientals conformants de la Cimera Social de l’Aigua hem organitzat un debat electoral centrat en la sequera i la gestió de l’aigua, que ha omplert el teatre de Lluïsos de Gràcia amb 200 persones i ha tingut un seguiment de 300 persones online.

La sequera és la principal preocupació de la ciutadania de Catalunya i uns dels reptes principals que haurà d’afrontar el proper Govern. Per aquest motiu, des de la Cimera Social de l’Aigua, l’espai constituit el maig de l’any passat i que aglutina més d’una quarantena d’organitzacions socials i ambientals d’arreu del país, hem organitzat un dels debats imprescindibles per conèixer les postures dels partits respecte la gestió de l’aigua i els impactes del canvi climàtic sobre aquesta.

Els candidats que han participat del debat són Jordi Riba (PSC), Eugeni Villalbí (ERC), Anna Feliu (Puigdemont x Catalunya-Junts), Lluís Mijoler (Comuns) i Daniel Cornellà (CUP). El mateix dia del debat, Aldo Ciprian (Ciutadans) i Eva García (Partit Popular) van cancel·lar la seva participació. Sota el títol “El futur de l’aigua a Catalunya”, més de 500 persones han seguit el debat electoral que ha acollit els Lluïsos de Gràcia i que ha moderat Anna Ramon, biòloga i comunicadora científica.

El debat ha permès conèixer la postura dels principals candidats que aspiren a governar la Generalitat de Catalunya. El primer bloc portava el títol “Model turístic i urbanístic: seguim creixent sense aturador o passem a gestionar la demanda?”. El segon bloc se centrava en el “Desenvolupament econòmic i model de gestió de l’aigua en l’era de l’emergència climàtica”. Per últim, el tercer bloc portava com a títol “El futur de l’agroindustria i la preservació de la natura, dilema etern?”. 

Des de la Cimera Social de l’Aigua es convoquen proper 1 de juny a la IV Cimera Social de l’Aigua a Falset, per valorar el resultat de les eleccions i consensuar les demandes al nou Govern i l’estratègia per als propers mesos. A més, les organitzacions han conclòs el debat electoral traslladant les seves demandes en matèria d’aigua als representants polítics:

1. Compromís per millorar en transparència, fiscalització i accés a dades. Fa tres anys que el pla per fer front a la sequera opera i encara no són públiques les dades de consum i reducció d’aigua de les activitats econòmiques i els grans consumidors. 

2. Compromís per revisar el Pla Especial per Sequera, atenent a les evidències científiques i incloent al moviment de l’aigua als espais de presa de decisions 

3. Compromís per rebutjar el transvasament de l’Ebre cap a Barcelona a través de la interconnexió de xarxes. Les polítiques de reducció de la demanda i les obres planificades són suficients per garantir l’abastament futur. 

4. Compromís per desplegar els Consells de Conca com a espais on exercir la governança de l’aigua i decidir els usos prioritaris de l’aigua en base a les reserves disponibles a la conca.

5. Compromís per recuperar els cabals ecològics del Pla Sectorial de Cabals de Manteniment de les Conques Internes de Catalunya (PSCM) de 2006. 

6. Compromís per actuar de forma decidida i urgent davant la contaminació i sobreexplotació de les masses d’aigua de Catalunya

7. Compromís per gestionar de forma pública les infraestructures que són competència del Govern i sobre les quals el Govern ha invertit, com són les potabilitzadores del Besòs. 

8. Un compromís per planificar la transició cap a un model econòmic adaptat a les limitacions biofísiques i del canvi climàtic, compatible amb els cabals ambientals i la sostenibilitat econòmica de la pagesia, que imposi un topall al monocultiu turístic i garanteixi llocs de treball dignes. 

El debat electoral ha estat convocat per Aigua és Vida, Enginyeria Sense Fronteres, Plataforma en Defensa de l’Ebre, Ecologistes en Acció de Catalunya, Greenpeace, Grup de Defensa del Ter, Coordinadora per la Salvaguarda del Montseny, ADENC, GEPEC – EdC, Associació de Naturalistes de Girona, Aturem Hard Rock, DEPANA, SOS Baix Llobregat i l’Hospitalet, Associació de Municipis per l’Aigua Pública (AMEP), Observatori del Deute en la Globalització (ODG), Diàspora Ebrenca i XR Barcelona.

Recull de premsa

Nació Digital (08/05/2024) La pluja evita la guerra de l’aigua aquest 12-M

Catorze (12/05/2024) Petita crònica del 12 de maig del 2024

Article anterior

El Govern decreta sortir de la fase d’emergència per sequera al sistema Ter-Llobregat, però la crisi per sequera ni molt menys ha acabat

Següent article

[WEBINAR] Gestión del agua en situación de cambio climático y escasez