Aigua és Vida defensa la remunicipalització del servei i alerta de tractes de favor a empreses
Denuncien descontrol en la gestió de l’aigua a la conca del Ter
La Plataforma Aigua és Vida -formada per associacions veïnals, socials, ecologistes, sindicals i de cooperació- denuncia descontrol en la gestió de l’aigua per part dels ajuntaments de la conca del Ter. A partir d’un estudi que ha analitzat 54 municipis, el col·lectiu afirma que la gestió privada encareix els preus i alerta de l’existència d’un “tracte de favor de l’administració” cap a les empreses privades, amb casos de “períodes abusius de concessió”.
La remunicipalització del servei és la principal reivindicació d’Aigua és Vida, que ahir va comparèixer davant les obres de la nova potabilitzadora de la xarxa d’Osona Nord, a Torelló, amb la voluntat d’obrir un debat sobre la situació de la conca del Ter i del model de futur que s’hauria de seguir.
De les dades que han recollit es desprèn que el 87% de les persones que viuen en els municipis analitzats reben un servei d’aigua privatitzat i que només és públic per al 13% dels veïns. Per poblacions, els percentatges no s’allunyen tant: un 46% té gestió pública i un 54% privada, però aquests últims són els més poblats; amb “una honrada excepció” -destaca Aigua és Vida-, que és Ripoll.
En consideració d’aquesta plataforma ciutadana que té representació gironina, quan la gestió de la xarxa municipal d’aigua és privada “els ajuntaments no poden controlar tota la informació, tot i que continuen ostentant la titularitat del servei”. Aigua és Vida argumenta que els gestors privats promouen les inversions “i el deute dels ajuntaments, compensat per l’allargament dels períodes de concessió”. També assegura que, de mitjana, el preu de l’aigua és més car als pobles i ciutats amb una gestió privada d’aquest recurs. Per remarcar la tendència privatitzadora a la conca del Ter, Aigua és Vida informa que no han parat de créixer des dels anys 90, mentre que no s’ha produït cap cas de remunicipalització. El col·lectiu també lamenta que els contrac-tes de gestió siguin cada cop més llargs i estiguin en mans de poques empreses, un fet que els porta a denunciar l’existència d’un “oligopoli de l’aigua”. Per la plataforma, els municipis on la concessió acabarà els propers anys -com Sant Gregori o Girona- tenen “una oportunitat per sortir dels tentacles de la gestió privada”.
Font: Diari de Girona
1 Comentari
Reblogged this on Associació Salut i Agroecologia (ASiA).