RemunicipalitzacióTer, Tordera, Muga i Fluvià

Aigua és Vida denuncia que el 87% de la població de la conca del Ter té la gestió de l’aigua en mans privades

La plataforma Aigua és Vida ha presentat a Torelló l’estudi que ha fet sobre les concessions dels serveis municipals d’aigua de la conca del Ter. En total, s’han recollit dades de 54 municipis alguns dels quals tenen hipotecat el servei en concessions, que poden arribar a ser de 99 anys, com el cas de Vic. Aquest precisament, segons ha explicat Sergi Solà, president del Grup de Defensa del Ter (GDT), és un cas que volen revisar acuradament. El qualifiquen d’“il·legítim” i “preconstitucional”, ja que el contracte amb Aigües Vic S.A. es va firmar el 1949 i “està més que amortitzat”.

De les dades obtingudes en l’estudi, Aigua és Vida conclou que “la gestió privada encareix el preu final que paga l’usuari”, segons Pau Masramon. També ha quedat en evidència, segons ells, que els ajuntaments han deixat en mans de les empreses privades el control de la tecnologia del servei. “I quan s’acosta el final de la concessió, la mateixa empresa és la que crea la necessitat de fer noves inversions de manteniment o millora”, alerten. Davant la precària situació econòmica dels ajuntaments, les empreses s’ofereixen per finançar les obres a canvi d’una pròrroga de la concessió. “Va passar a Manlleu i s’està repetint en altres municipis”, diu Moisès Subirana.

A la conca del Ter, un 46% dels municipis tenen una gestió pública de l’aigua, i un 54%, privada. Si es mira a la població que afecta, però, només el 13% té el servei en mans públiques, i el 87%, privades. En paraules de Trini Molist, “això vol dir que recorren a la gestió privada sobretot els municipis privats, o dit d’una altra manera, les empreses privades busquen el negoci en els municipis grans”.

Aigua és Vida ha fet públic l’estudi a partir del qual esperen generar debat entre la població i que aquesta pressioni els ajuntaments. “L’objectiu és la remunicipalització del servei”, diu Solà, “empoderant la població perquè faci pressió sobre els seus governants”. A la conca del Ter en els pròxims anys finalitzen els contractes de concessió a Sant Julià de Vilatorta i Folgueroles (2016), Sant Vicenç de Torelló (2017) i Torelló (2018). L’objectiu és que tots ells remunicipalitzin el servei.

Font: Directa

Article anterior

Alfés remunicipaliza el servicio de agua que vuelve a manos públicas

Següent article

Vine el 2 de febrer a veure els murals i a pintar davant les termes romanes a Sant Boi!

1 Comentari

  1. comunicacio2014asia
    31 gener, 2014 en 4:06 pm

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *