Alertem que l’AMB inicia una nova privatització de l’aigua a 8 municipis
- El govern de l’AMB ha aprovat l’inici de la licitació del servei d’abastament d’aigua potable. Denunciem que l’AMB estaria cometent prevaricació.
- El govern de l’AMB oculta un estudi del mateix òrgan, que conclou que la gestió pública en aquests municipis és un 7% més barata.
- Diversos municipis prefereixen que la gestió sigui pública.
Avui, el Consell Metropolità ha aprovat l’inici dels treballs per crear un contracte de concessió privat dels serveis de subministrament d’aigua dels 8 municipis de Cervelló, Corbera de Llobregat, La Palma de Cervelló, Molins de Rei, Ripollet, Sant Cugat del Vallès, Sant Andreu de la Barca i Tiana, per una durada de 23 anys. El punt s’ha aprovat amb els vots favorables del Partit Socialista de Catalunya – CP, Junts per Catalunya i Vivim Montcada. Han votat en contra En Comú Podem-Confluències, Junts per Tiana, Esquerra Republicana de Catalunya, Partit Popular, i l’abstenció de Compromís per Torrelles i VOX.
Set d’aquests municipis fa anys que operen amb concessions caducades i pròrrogues forçoses, una situació que ha generat inseguretat jurídica i perjudicis en la qualitat del servei. L’excepció és Sant Andreu de la Barca, que manté un litigi obert amb Aigües de Barcelona (grup AGBAR) arran de la pròrroga amb Aqualia aprovada pel consistori el febrer de 2023.
El febrer de 2024, el Consell Metropolità va començar a constituir les comissions mixtes entre l’AMB i els 8 Ajuntaments, per transferir la competència del servei a l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), i iniciar els tràmits per a implantar una concessió privada pels 8 municipis.
Un debat marcat per models contraposats de gestió de l’aigua
Durant el mandat anterior, el 12 de gener de 2021, l’AMB va constituir una comissió tècnica amb l’objectiu d’analitzar el millor model de gestió pels 8 municipis, seguint el procediment establert pel Reglament d’Obres, Activitats i Serveis dels ens locals (ROAS). Les conclusions de l’estudi de la comissió apunten que la gestió pública és el model més avantatjós: ofereix major flexibilitat, transparència, redueix els conflictes d’interessos i ofereix unes tarifes un 7% més baixes.
Denunciem que el govern actual de l’AMB, liderat pel PSC, amaga l’estudi que conclou que la millor forma de gestió és la directa. Tots aquests anys que el PSC ha mantingut al calaix l’estudi de 2022 han perjudicat els serveis públics dels 8 municipis i a l’interès comú. Per tant, el bloqueig als resultats de la comissió del 2021 i l’inici dels tràmits que opten per la gestió indirecta sense justificació prèvia podria suposar prevaricació.
Fem una crida a apostar per un model de gestió de l’aigua públic i democràtic. Ho veiem a l’AMB, però també a la resta del país. Segons l’informe de preus de l’ACA de 2023, la gestió pública ofereix l’aigua un 30% més barata.
La pèrdua d’autonomia municipal és la font del conflicte
La Llei 31/2010 de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) recull que l’AMB té la competència del servei de subministrament d’aigua dels municipis metropolitans. Per aquest motiu, és el govern de l’AMB, i no els Ajuntaments, qui decideix sobre el model de gestió.
Tanmateix, alguns dels 8 municipis prefereixen que la gestió sigui pública. L’acord de Govern de Molins de Rei inclou estudiar amb l’AMB la gestió pública del servei. A Tiana, el programa electoral de Junts per Tiana, qui governa amb majoria absoluta, recull la defensa de la gestió pública davant de l’AMB i explorar vies per la remunicipalització.
Finalment, demanem treballar al Parlament de Catalunya el canvi de Llei de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), per a recuperar l’autonomia municipal com a la resta del territori català.