Article – La privatització de l’aigua
Autor: Ramon Enric, regidor de Ciu a Sant Guim de Freixenet
Nacions Unides va instaurar el 22 de març com a Dia Mundial de l’Aigua. A les nostres terres fa temps que l’aigua és un bé escàs i la seva gestió s’està privatitzant amb l’incomprensible raonament que privatitzant-la se’n millora la gestió. Alguna cosa fa que l’aigua es gestioni millor privadament que de forma pública?
Entenc que podria ser degut a les persones que la gestionen, si ho fan de forma privada n’obtenen benefici i de forma pública no ho poden fer, és clar que l’aigua és la mateixa, surt del mateix lloc, les instal·lacions no varien, moltes s’han fet amb diners públics. Els regidors i alcaldes som servidors públics, hauríem de saber gestionar el que és públic en lloc de passar-ho a un privat.
En la pràctica totalitat d’Europa la gestió de l’aigua la fan els Ajuntaments o altres entitats locals. A Espanya, moltes empreses acaparen la gestió de l’aigua. Com sempre, al revés. Ecologistas en Acción diuen: A la gran cantidad de municipios que ejercen con autonomia sus competencias en esta materia, se han unido un número creciente de consistorios que han ido delegando esas responsabilidades en empresas privadas. Este proceso de privatización se ha producido en una situación de carencia de información y de ausencia total de participación social (…). Estos cánones concesionales millonarios, lejos de mejorar las infraestructuras hidráulicas, se dedican a aliviar las difíciles finanzas municipales y son repercutidos en tarifa a los ciudadanos, en la mayoría de los casos sin que aparezca claramente reflejado en la factura.
A Sant Guim, l’ajuntament, ha privatitzat el subministrament domèstic d’aigua. A més d’endeutar-nos fins als núvols se’ns privatitza l’aigua. Si una empresa la vol gestionar, és per guanyarhi diners, doncs com gosa dir l’alcalde que ho fa perquè el servei és deficitari Quin interès hi ha amb la privatització d’aquest servei bàsic?
Ara que tenim aigua garantida mitjançant el subministrament en alta del consell comarcal, ho cedim a una empresa privada, amb tot el respecte per l’empresa que defensa els seus beneficis amb el nostre rebut, les nostres instal·lacions, la nostra aigua. Per cert, que no tenim molt personal a l’ajuntament que pot dur-ne a terme el servei i manteniment?
Recordem que teníem problemes amb l’aigua, la pressió per exemple. Fixem-nos que tan sols s’ha fet la concessió i s’han acabat els problemes. Això sí, tenim nous preus, nous comptadors i nou gestor. Curiosament, tenim el mateix subministrador (consell comarcal), la mateixa xarxa, mateixes instal·lacions. Què ha canviat Res, o millor dit sí, ha canviat qui ens cobra el rebut i que podrà apujar el preu segons li interessi si justifica que no fa prous beneficis.
Sense comentaris