Cimera Social Aiguacomunicats

La Cimera Social de l’Aigua ens reunim amb els màxims responsables de la gestió de l’aigua i aconseguim l’acord de revisar el Pla Especial de Sequera i posar en marxa els consells de conca

Les organitzacions de la Cimera Social de l’Aigua ens hem reunit avui, dimarts 18 de març, amb la Consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, el director de l’Agència Catalana de l’Aigua i amb la Directora General de Transició Hídrica. 

Expressem la nostra preocupació respecte al pla del Govern per afrontar la sequera i desvincular-se de la pluviometria. Es planifiquen inversions en dessalinització i regeneració a cop d’anunci, preveient un 50% més d’aigua de la necessària.

El pla del govern planteja aportar 280 hm³ anuals el 2034, superant els 190 hm³ estimats per al 2039 en el tercer cicle de planificació. Cal decidir quanta aigua necessitem, i mitjançant quines mesures, durant el quart cicle de planificació, que inicia aviat. Amb totes les dades sobre la taula, rigor tècnic i científic, i avaluacions d’impacte.

Demanem millorar en transparència i accés a dades 

Posem en dubte el rigor tècnic del pla del Govern. Durant els anys de sequera no s’han publicat dades de consum i estalvi d’aigua del sector agrícola, ramader o industrial. Ens falta la meitat del dibuix, és a dir, les dades de consum del sector agrícola, ramader i industrial, i sense aquestes dades, és impossible planificar amb rigor. 

A les portes d’una nova temporada turística, exigim conèixer el consum que suposa aquesta activitat econòmica a escala catalana i municipal. També reclamem que es publiquin de forma periòdica les dades del transvasament del Ter a Barcelona per tal de fer seguiment dels Acords de la Taula del Ter. 

Qüestionem la política d’oferta il·limitada d’aigua 

Lamentem que el pla del Govern centri els esforços a aportar més aigua. Per això, hem demanat apostar també per polítiques de gestió de la demanda d’aigua, emprendre els consells de conca per abordar la limitació de consum a les activitats econòmiques, i apostar per un pla de rehabilitació hídrica que fomenti l’estalvi i el reaprofitament de les aigües grises i pluvials als municipis. 

Amb una bona representació territorial, hem traslladat les demandes dels diferents territoris. En aquest sentit, demanem accelerar l’Estació d’Aigua Regenerada de Reus per tal de garantir l’aigua per als regadius de la zona. Un cop fet això, exigim derogar el transvasament del Siurana al Riudecanyes i garantir que l’aigua es quedi al Priorat.

Les organitzacions gironines i de la Costa Brava han traslladat el seu rebuig a les noves infraestructures de dessalinització fins que el nou cicle de planificació no les justifiqui convenientment. Ens hipotequen el futur amb una aigua més cara, amb una tecnologia bruta ambientalment, i que només respon a mantenir un monocultiu turístic que fa anys que està en qüestió.

Demanen revisar el Pla de Sequera 

Les organitzacions de la Cimera Social de l’Aigua creiem que és el moment d’avaluar l’aplicació del Pla d’Emergència per Sequera (PES) per evitar situacions greus com les de fa un any i ofereixen la seva col·laboració en aquest procés.

Respecte a l’aixecament de la fase d’emergència a l’embassament Darnius-Boadella i l’entrada en prealerta a Riudecanyes, demanem prudència i recordem que l’estat dels embassaments està un 29% per sota de la mitjana de fa 10 anys.

Advertim que retirar sancions no fomenta el compliment de les restriccions i alertem que l’escassetat d’aigua, cada cop més crònica, no es pot gestionar amb mesures pensades per a episodis puntuals.

Acords de la reunió

Hem acordat reunir-nos trimestralment amb el govern. En la pròxima reunió, el govern portarà una proposta de calendari i revisió del Pla Especial de Sequera, comptant amb la participació dels agents socials. També veuen amb bons ulls els Consells de Conca, i s’han compromès a implantar-la com a eina de participació en la gestió de l’aigua dins del marc del pla de gestió de conques internes. 

Per acabar el govern s’ha compromès a estudiar la derogació del transvasament del Siurana al Riudecanyes un cop implantada la regeneració de Reus. D’aquesta forma, es podria retornar l’aigua del Siurana al Priorat.

Recull de premsa

Vilaweb (18/03/2025). La Cimera Social de l’Aigua demana prudència i revisar el pla de sequera després de la relaxació de les limitacions.

Nació Digital (18/03/2025). El Govern es compromet a revisar el pla especial de sequera.

El Periódico (18/03/2025). El Govern se compromete facilitar datos sobre los grandes consumidores de agua.

Tarragona Digital (18/03/2025). Entitats en defensa de l’aigua demanen “prudència”: “La sequera ni molt menys s’ha acabat”.

Ebre Digital (18/03/2025). Entitats en defensa de l’aigua demanen “prudència”: “La sequera ni molt menys s’ha acabat”.

Article anterior

Crítiques a l'Ajuntament de Barcelona per no respectar els resultats del procés participatiu en l'ordenança d'aigües grises

Següent article

Entitats ecologistes critiquem una política de l'aigua a Tarragona basada en transvasaments i grans infraestructures