Notícies

Compromís per Torrent promourà la gestió pública de l’aigua

Compromís per Torrent – Gestió de l’aigua a l’àrea metropolitana

Alabajos: “Promourem una consulta ciutadana per triar un model de gestió pública de l’aigua”

El candidat de Compromís a l’Alcaldia de Torrent ha comparegut aquest matí en roda de premsa amb Joan Ribó, candidat de Compromís a l’alcaldia de València; Enric Morera, cap de llista per la circumscripció de València a les Corts Valencianes, i Josep Bort, representant de Compromís a l’EMSHI per presentar el model de Compromís per a la gestió de l’aigua a l’àrea metropolitana.

Pau Alabajos ha criticat que l’empresa concessionària de Torrent, Aigües de l’Horta, participada en un 51 % per l’Ajuntament de Torrent  i un 49 % per AGBAR, ha tallat per impagament l’aigua a famílies en risc d’exclusió social quan l’empresa ha tingut beneficis al 2014 de 850.000 euros i esta xifra s’ha incrementat contínuament en plena crisi.

El candidat a l’Alcaldia de Torrent ha expressat que “en 2019, quan finalitza la concessió de l’aigua de Torrent, des de Compromís promourem una consulta per posar en mans de la ciutadania la decisió de triar el model oportú de gestió i nosaltres farem campanya perquè siga públic, ja que podríem aplicar criteris socials, baixar el rebut a la gent que més ho necessita, evitar que li tallen l’aigua a les víctimes d’aquesta estafa que alguns s’estesten a anomenar crisi i, així mateix, fer que els recursos d’un bé bàsic com és l’aigua es queden en mens dels torrentins i torrentines”.

Per la seua banda, Josep Bort, representant de Compromís a l’EMSHI, ha destacat que tot el cicle de l’aigua de l’àrea metropolitana està en mans d’empreses amb una participació privada majoritària, malgrat que es tracta d’una competència pública.

Així mateix, el representant de Compromís a l’EMSHI ha destacat que “conjuntament l’EMSHI i l’empresa mixta EMIMET tenen 32 milions d’euros a la caixa procedent dels rebuts de l’aigua que hem pagat els usuaris”, així com que “des de Compromís hem exigit la baixada del cànon que cobra l’EMSHI i el PP i el PSOE han votat en contra”.

En el seu torn, Joan Ribó ha explicat que l’empresa concessionària del servei a València, EMIVASA, participada en un 80% per Aguas de Valencia i al 20% per l’Ajuntament, al 2014 va presentar uns beneficis de 5 milions d’euros, dels que 4 milions anaren a parar a l’empresa privada.  A més a més, des de Compromís han denunciat que al 2014 EMIVASA va contractar subministraments, obres i serveis per 46 milions amb empreses del Grupo Aguas de València que van suposar nous beneficis. El candidat a alcalde també ha denunciat que EMIVASA va incrementar a l’últim any en un 15% el preu del lloguer dels comptadors, el que va suposar un increment del preu per als usuaris.

Finalment, Enric Morera, cap de llista per la circumscripció de València a les Corts, ha exposat els processos de municipalització de l’aigua que s’han encetat per tota Europa. En aquest sentit, Morera ha explicat que París va recuperar la gestió de l’aigua al 2010 i que això va suposar un estalvi en només un any de 35 milions d’euros per a la ciutadania, així com a Berlín, a partir d’un referèndum en 2013, es va recuperar la gestió de l’aigua suposant una baixada del 17% del preu de l’aigua.

Així doncs, Morera ha destacat que “el model de Compromís és controlar i auditar les empreses mixtes amb la incorporació als consells de membres de la societat civil, com ara usuaris i plataformes. I, a més d’això, els governs de Compromís promouran la convocatòria de consultes ciutadanes per a triar el model de gestió de l’aigua”.

Font: La Veu

Article anterior

Entrevista a Joan Gaya: "El agua sale más cara cuando se privatiza"

Següent article

El contracte d'aigua a la Bisbal d'Empordà continua generant dubtes

1 Comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *