[Comunicat] Aigua és Vida insta als Comuns i el PSC a incorporar la remunicipalització de l’aigua al seu pacte de govern. El desenvolupament de la consulta no és motiu de pacte atès que ja està aprovada pel ple del Consell de Barcelona.
Aigua és Vida insta als Comuns i el PSC a incorporar la remunicipalització de l’aigua al seu pacte de govern
El desenvolupament de la consulta no és motiu de pacte
atès que ja està aprovada pel ple del Consell de Barcelona
Aigua és Vida insta a qualsevol govern proper per a la ciutat de Barcelona i l’AMB que en el seu pacte de govern, i en qualsevol pla d’acció per a la propera legislatura (2019-2023), incorporin treballar per la remunicipalització de l’aigua en cas que el Tribunal Suprem de Justícia (TS) ratifiqui la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Aquesta sentència del TSJC al 2016 anul·lava la creació de l’empresa Mixta (ABEMGCIA) que actualment gestiona en precari l’aigua a l’Àrea Metropolitana de Barcelona.
El TSJC, al març de 2016, va anul·lar aquesta empresa mixta perquè la part privada no s’havia atorgat mitjançant concurs públic, tal com estipula el Tractat de la Unió Europea. La sentència assenyala també una valoració irregular dels actius que afavoreix la part privada. L’any passat, l’Àrea Metropolitana de Barcelona va donar a conèixer informes que demostraven que, mentre els actius d’AGBAR havien estat sobrevalorats 4 vegades per sobre del seu valor real, els actius públics que aportava l’AMB s’havien infravalorat per 10 vegades. Per tant, la ratificació definitiva de la sentència del TSJC suposaria un escàndol pel govern de CiU i PSC de l’AMB del 2012, al confirmar-se que la creació d’aquesta empresa mixta va esdevenir una sortida il·legal per a continuar afavorint els interessos privats de la multinacional francesa AGBAR-Suez.
La setmana passada es va fer públic que el TS es reunirà el proper 30 d’Octubre per a prendre una decisió sobre el futur d’ABEMGCIA. Aquesta empresa està controlada per la multinacional AGBAR-Suez amb el 70% de les accions, un 15% per part de la Caixa i un 15% que correspon a l’Àrea Metropolitana de Barcelona.
Per altra banda, el 26 d’Octubre de 2018 es va aprovar al ple municipal la Iniciativa ciutadana per l’aigua pública i democràtica i, per tant, la consulta s’haurà de realitzar durant aquesta legislatura (1)
Des del principi de la Iniciativa, AGBAR no ha deixat d’impedir els avenços en la democràcia i ha interposat 5 Contenciosos Administratius en contra d’aquesta decisió democràtica aprovada pel ple del Consell de Barcelona. Juntament amb les traves legals, fa temps que som espectadores d’una escandalosa campanya publicitària desenvolupada per AGBAR, on l’empresa mixta ha invertit 1,4M€. Aquest intent de rentat d’imatge per part d’Aigües de Barcelona, després d’operar de forma il·legal sense contracte, haver executat 75.000 talls d’aigua i obtenir uns beneficis anuals de més de 30M €, comportaria una consulta escandalosament desigual entre les parts.
Davant d’aquest nou escenari, Aigua és Vida alerta que un pacte de govern que condicioni la remunicipalització de l’aigua únicament a la realització d’una consulta és totalment insuficient a les portes de la ratificació de la sentència.
Davant aquesta nefasta i reiterada actuació irregular d’AGBAR, no podem comprendre que el proper govern de Barcelona pugui acordar en el seu pla d’acció la simple realització de la consulta i no es comprometi a treballar per la gestió pública i democràtica de l’aigua per a Barcelona i la seva Àrea Metropolitana.
(1) Les Consultes Ciutadanes ja es poden realitzar a Barcelona
Aigua és Vid(a mitjançant una gran aliança d’entitats i persones va aconseguir en només dos mesos més de 23.000 signatures vàlides que superaven amb escreix les 15.000 mínimes exigides per a desenvolupar una consulta popular a Barcelona que preguntes “vostè vol que l’aigua a Barcelona sigui gestionada de forma pública i amb participació ciutadana?”.
No obstant, contradient el reglament de participació ciutadana aprovat pel ple del Consell de Barcelona el 10 d’Abril amb els vots negatius de PSC, PdeCat, C’s, PP i la CUP varen impedir la realització de la consulta. Tot i això, els serveis jurídics de l’Ajuntament de Barcelona varen avalar el recurs que Aigua és Vida va interposar i el 24 d’Octubre de 2.018 el Consell va aprovar la realització de la consulta, la qual s’hauria de realitzar 6 mesos després de la constitució del govern que es conformés després de les eleccions de maig de 2.019.