Sin categoría

[COMUNICAT] Constitució Ple de l’AMB, Gestió de l’Aigua 100% Pública i Democràtica

A l’AMB, Gestió de l’Aigua 100% Pública i Democràtica

Més de 250 organitzacions reclamen la creació d’un Observatori de l’Aigua Metropolità

 Avui 25 de Juliol s’ha constituït el Ple del Co­nsell Metropolità de Barcelona i s’ha escollit la presidenta per aquesta nova legislatura. Aigua és Vida, el Moviment per l’Aigua Pública i Democràtica i les més de 250 organitzacions, que avalen el Compromís per l’Aigua Pública i Democràtica, exigim al nou Consell Metropolità una gestió de l’aigua 100% pública i transparent. Per la qual cosa, demanem la nostra presència en qualsevol comissió de treball sobre aigua que l’AMB engegui fins a la creació d’un Observatori de l’Aigua Metropolità.

La nova presidència de l’àrea de Medi Ambient i la configuració del govern de l’AMB seran transcendentals per a transformar la gestió de l’aigua, que fins ara ha prioritzat els interessos d’una multinacional francesa als de 3,5 milions d’habitants de l’AMB. Amb polítiques de creixement que obvien els límits i les vulnerabilitats del medi en que vivim i que ens han portat al greu estat d’emergència climàtica en el que som immersos. Només una gestió que posi les persones i el medi ambient per sobre dels beneficis aconseguirà donar resposta a aquesta situació.  

El 2.010 una sentència d’un Tribunal del Contenciós Administratiu de Barcelona va desvetllar que Agbar no tenia cap contracte per abastir Barcelona i la seva àrea metropolitana. El 2.013 el ple del Consell Metropolità de Barcelona amb els vots de PSC i CDC va aprovar la creació d’una empresa mixta. A Març de 2.016, el TSJC va anul·lar-la perquè la part privada de la mixta havia estat adjudicada a dit sense concurs i perquè la valoració dels actius de cadascuna de les parts havia afavorit els interessos privats per sobre dels públics. AGBAR tindria un 85% de l’empresa Mixta, l’AMB com a entitat pública el 15% i, a més a més, l’AMB hauria de pagar 190 Milions d’Euros a Agbar. Posteriorment, informes independents encarregats per l’AMB han valorat que la part pública va estar infravalorada més de 10 vegades i que la part privada sobrevalorada en 4.

Agbar va recórrer aquesta sentència i el proper 30 d’Octubre el Tribunal Suprem deixarà el cas vist per a sentència definitivaÉs una oportunitat clau perquè s’implementi per primer cop una gestió 100% pública i democràtica a l’AMB

Aigua és Vida i el Moviment per l’Aigua Pública i Democràtica hem impulsat el Compromís per l’Aigua Pública i Democràtica que a hores d’ara ja ha sumat més de 250 organitzacions de perfils molt diversos. Aquest Compromís considera que l’aigua mai pot considerar-se una mercaderia; que l’aigua s’ha de gestionar de forma publica amb una governança democràtica amb participació ciutadana, transparent i amb rendició de comptes; que en la seva gestió cal donar resposta als reptes de preservació de les masses d’aigua i adaptació al canvi climàtic mantenint els ecosistemes aquàtics i terrestres, l’equilibri territorial i la sobirania alimentària amb la garantia d’abastament per a tota la ciutadania i la creació d’un Observatori Ciutadà Metropolità que vetlli per la gestió de l’aigua i el sanejament com a bé comú i tal com es descriuen als punts anteriors.

 

Recull premsa:

Beteve: Ada Colau, reelegida presidenta de l’Àrea Metropolitana amb un govern quadripartit

Europapress: Colau pide medidas contra la contaminación al resto de administraciones tras la denuncia de Bruselas

Article anterior

[Comunicat] El nou govern de l'AMB no pot deixar enrere la remunicipalització de l'aigua. 13 municipis de l'AMB que representen el 73% de la població desitgen una gestió pública i democràtica de l'aigua

Següent article

Informacions per posar-vos al dia abans de marxar de vacances (qui les pugui fer)