[COMUNICAT] Exigim al govern de l’AMB portar al Consell Metropolità la remunicipalització de l’aigua de Ripollet
Exigim al govern de l’AMB portar al Consell Metropolità la remunicipalització de l’aigua de Ripollet
-
L’Ajuntament de Ripollet presenta un contenciós administratiu contra el govern de l’AMB perquè fa dos anys que bloqueja la remunicipalització de l’aigua de Ripollet.
-
El bloqueig que imposa el govern de l’AMB ha deixat a Ripollet, des de l’any 2020, en una incertesa que comporta una greu mancança de planificació per a les imprescindibles inversions i la impossibilitat de fer millores al servei.
-
Un 70% de la població de l’AMB prefereix el model de gestió públic i un Informe de l’AMB de juliol de 2021 conclou que la gestió pública és la millor gestió per a Ripollet i 11 municipis més en la mateixa situació.
Exigim al govern de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) portar al seu Consell Metropolità la proposta de conveni de col·laboració amb l’Ajuntament de Ripollet per a permetre la remunicipalització del servei d’aigua d’aquest municipi. Així mateix, cal que l’AMB faciliti la implementació de la gestió pública i democràtica als municipis de Corbera, Sant Cugat, Tiana, Cervelló, Molins de Rei i la Palma de Cervelló, que finalitzen les seves concessions aquest any 2023. Tal i com recollien les conclusions de l’informe presentat per la mateixa AMB al juliol de 2021, la gestió pública és la millor forma de gestió per a Ripollet i els 6 municipis més esmentats.
Atesa la desídia del govern de l’AMB, l’Ajuntament de Ripollet ha decidit presentar avui un contenciós-administratiu perquè el govern de l’AMB té bloquejada la remunicipalització del servei d’abastament d’aigua potable de Ripollet des de l’any 2020. Avui Ripollet també presenta una moció per instar a la vicepresidència executiva del Consell Metropolità a presentar la proposta de conveni de col·laboració entre Ripollet i l’AMB al proper Consell Metropolità del 28 febrer de 2023.
L’octubre de 2016 va finalitzar la concessió de Sorea (grup Agbar) per gestionar el servei d’aigua potable a Ripollet. L’Ajuntament va iniciar el procés administratiu requerit per a decidir quin era el millor model de gestió a implementar. Tots els estudis van concloure que el millor model és el públic.
La constitució de l’empresa mixta Aigües de Barcelona (grup Agbar) que opera a 23 municipis de l’AMB, va modificar el Reglament Metropolità del Servei del Cicle Integral de l’Aigua, per tal que les concessions d’11 municipis fossin obligatòriament absorbides per aquesta empresa quan finalitzessin les seves concessions. El 2017 es va eliminar aquesta condicionalitat de la normativa, però Agbar ho va judicialitzar. Fruit d’aquesta demanda, la sentència 4187/2020 del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), vigent avui dia, no va considerar legal l’obligatorietat de passar el serveis municipals d’aigua dels 11 municipis a l’empresa mixta, però va atorgar la competència plena al Consell Metropolità per decidir sobre el model de gestió d’aquests, entre els quals es troba Ripollet.
Des d’aleshores l’Ajuntament de Ripollet ha intentat en diverses ocasions que el Consell Metropolità aprovés el conveni per formalitzar la remunicipalització del seu servei d’aigua potable. El bloqueig que imposa el govern de l’AMB, format pel PSC, En Comú Guanyem, ERC i Junts per Catalunya, ha deixat a Ripollet en un escenari d’incertesa amb una greu dificultat per aprovar noves inversions i la impossibilitat de fer millores al servei d’aigua.
És incomprensible perpetuar aquest bloqueig sabent que el 70% de la població de l’AMB prefereix el model de gestió públic de l’aigua (enquesta GESOP, 2019) i coneixent l’informe tècnic presentat per la pròpia AMB al Juliol de 2021, que apunta a la gestió pública com al model més adient per a la gestió de l’aigua de tots els municipis de l’AMB que finalitzen concessió.
Per tot plegat, exigim al govern de l’AMB que respecti la voluntat dels municipis i faciliti la implementació de la gestió pública i democràtica als municipis de Ripollet, Corbera, Sant Cugat, Tiana, Cervelló, Molins de Rei i la Palma de Cervelló, que acaben concessió o pròrroga aquest 2023. D’ altra forma esta afavorint els interessos de la multinacional AGBAR-SUEZ-VEOLIA i facilitant el seu abús de poder.