Comunicat – La Plataforma en Defensa de l’Ebre demana l’intervenció europea en el Pla Hidrològic de l’Ebre en el debat celebrat avui a Brussel·les en el Comitè de Peticions del Parlament Europeu
Manolo Tomás, en nom de la Plataforma en Defensa de l’Ebre, ha parlat avui en el Comitè de Peticions del Parlament Europeu per informar de l’incompliment dels cabals ambientals i la Directiva Marc Europea del projecte del nou Pla Hidrològic de l’Ebre i sol·licitar la intervenció de la Comissió Europea.
Al final del debat, el president del Comité ha acordat mantenir oberta la petició per continuar estudiant el tema i permetre que, una vegada aprovat el pla, la Comissió Europea es pronuncii sobre la conformitat del Pla amb les directives europees.
El passat 9 de Juliiol el Comitè de Peticions del Parlament Europeu ha debatut el cas presentat per la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE ) amb el suport d’Ecologistes en Acció de Catalunya amb l’objectiu d’aconseguir el suport dels grups parlamentàries per què la Comissió Europea intervingui en el Pla Hidrològic de l’Ebre abans de que sigui massa tard i que es perdi un dels llocs amb més biodiversitat al món, el Delta de l’Ebre (reserva de la Biosfera).
La petició ha estat presentada per Manolo Tomás, representant de la PDE que en el seu discurs, ha presentat els impactes que està patint la població i els ecosistemes del Delta de l’Ebre com a conseqüència de la mala gestió històrica de la conca de l’Ebre. La regressió del Delta i la subsidència per intrusió del mar té efectes econòmics, socials i mediambientals documentats amb ampli consens científic. La Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE) ve advertint durant dècades d’aquesta situació, que afecta a les 100.000 persones que habiten al tram final del riu, el Delta, un dels territoris amb major biodiversitat del mediterrani europeu que compta amb diverses figures de protecció no només a l’estat espanyol, també a Europa i a nivell internacional, com la seva recent declaració com a reserva de la Biosfera. Tomás ha recordat la gran mobilització de la població de Catalunya a l’any 2001 contra el Pla Hidrològic Nacional que pretenia el trasvassament de l’Ebre i ha valorat la resposta important que en aquell moment van donar les institucions europees. El govern espanyol, que ve incomplint reiteradament la Directiva Marc de l’Aigua i ja té una sentència condemnatoria del Tribunal Europeu de Justícia de la Unió (TJUE), amb cinc anys de retard presenta un projecte de Pla per a la conca de l’Ebre que inclou 450.000 noves hectàrees de reg, que es sumen a la 950.000 existents, i la construcció de 35 nous embassaments i 44 possibles més en expectativa. Agreujarà l’actual deteriorament del Delta que podria desaparèixer i amb allò el manteniment de la pròpia població. Un pla que es presenta sense cap rigor respecte a estudis tècnics i cientìfics, ni d’indicadors sobre la sostenibilitat social i ambiental de les actuacions o pla de recuperació de costos de les infraestructures previstes que seràn destinades als regants , costos que per experiència el govern acabarà socialitzant per ser assumits pel conjunt de la població. ¨La nostra és una causa justa i no només un problema local, el Delta de l’Ebre és patrimoni de l’Europa mediterrània i el nou Pla representa un qüestionament frontal a les directives europees¨ ha afegit Manolo Tomàs, demanant la intervenció de les institucions europees en l’estudi del procés de transposició de les directives i l’elaboració del nou pla, per evitar que el govern espanyol planifiqui la destrucció de l’Ebre en nom de la Directiva Marc d’Aigues.
Seguidamente s’ha obert la roda d’intervencions; en primer lloc la Comissió Europea que ha apreciat la presentació de la petició de la PDE i ha respost que la Comissió només es podrà pronunciar sobre el pla final adoptat pel govern espanyol, explicant que a l’actual fase del procés no pot intervenir. Tot seguit han intervingut els representants dels diferents grups europarlamentàris, majoritàriament espanyols i catalans. Raül Romeva, eurodiputat d’Iniciativa Els Verds, ha alertat que si el pla s’aplica el 50% dels ecosistemes associats al Delta de l’Ebre desapareixeran i que no és tracta d’un pla hidrològic, si no del retorn a la bombolla de l’aigua, de projecció de embassaments i infraestruturas que provocaran danys irreversibles, que el debat es vol portar sobre la responsabilitat entre els territoris quan el que està en joc, el centre del debat ha de ser la responsabilitat ambiental i intergeneracional . Per últim ha demanat ¨que Europa defensi els interès comú contra els interessos privats als que respon el nou Pla ¨. L’intervenció de Ramon Tremosa, eurodiputat de CIU ha estat en linea similar, denunciant l’incompliment de la legislació europea des de 2009 per part del govern espanyol i la manca de diàleg existent, i que s’ha desestimat les al·legacions presentades per la Generalitat. ¨Si el pla segueix endavant tindrà l’oposició del 80% de la població catalana que a l’actual moment de tensió i deteriorament de les relacions actuals, suposarà un incentiu addicional a la reivindicació catalana d’un estat propi¨ ha afegit Tremosa. Raimon Obiols del PSOE ha destacat l’importància del Delta i de no repetir els mateixos errors, donant suport a la petició de la PDE i fent una crida al diàleg ¨perquè la democràcia permeti la voluntat del poble contra el poder dels mercats i dels diners¨. Carlos Iturraiz, dels Populars ha defensat el procés d’elaboració i participació que el govern espanyol ha seguit i indicat que s’ha d’esperar l’aprovació del pla. Ana Miranda en nom d’ERC i la Xunta Aragonista ha insistit en que el problema ve de lluny, amb casos fragants i una gestió que respon a interessos econòmics, lligats a grups poderosos. Ha demanat que continui oberta la petició, ja que ¨ està en joc el futur del país i la credibilitat de les institucions europees¨.
A la conclusió, el president del Comité de Peticions del Parlament Europeu s’ha compromès a mantenir oberta la petició i demanar als coordinadors del Comitè l’organització de una propera visita al Delta de l’Ebre per conèixer in situ el problema. La PDE valora molt positivament les respostes que en general ha rebut la seva petició i l’acord final del Comitè, i veu amb esperança que Europa evaluarà críticament el pla i que intervenindrà per promoure una rectificació de les desastroses polítiques d’aigua promogudes per l’actual govern
Vídeo sessió : http://www.europarl.europa.eu/ep-live/en/committees/video?event=20130709-0900-COMMITTEE-PETI
1 Comentari
Reblogueó esto en Associació Salut i Agroecologia (ASiA)y comentado:
Add your thoughts here… (optional)