Comunicat La Taula de l’Aigua de Terrassa engega una campanya de recollida de firmes per assegurar la remunicipalització del serveis d’abastament i subministrament d’aigua a la ciutat de Terrassa
Terrassa. Amb la imminent finalització de l’actual contracte de concessió dels serveis d’aigua de Terrassa, la Taula de l’Aigua de Terrassa es declara contrària a donar continuïtat al sistema de gestió actual i exigeix posicionament polític
El servei d’aigua és un servei bàsic i essencial per a la vida i, per tant, ha de ser gestionat pel sector públic que, per assegurar el compliment de paràmetres d’eficàcia social, ambiental i econòmica, ha de promocionar la participació, el control social i la gestió transparent d’un bé comú com l’aigua.
Actualment a la ciutat de Terrassa, els serveis de gestió de l’abastament i subministrament d’aigua són en mans de l’empresa privada de la Mina Pública d’Aigües de Terrassa S.A, on el principal accionista és Agbar-Suez, mitjançant una concessió de 75 anys que acaba el 31 de desembre del 2016. Aquesta concessió va començar l’any 1941 amb el govern franquista i amb el propòsit d’amortitzar las inversions per abastir i subministrar aigua a la ciutat de Terrassa, va ser estipulada sense ànim de lucre per part del concessionari. Però com és ben conegut, actualment la Mina Pública d’Aigües de Terrassa S.A està exercint un benefici industrial en la concessió de la gestió d’aquest servei.
La Taula de l’Aigua considera que els 75 anys són més que suficients per amortitzar totes les inversions que calia a la ciutat i que és el moment que els serveis d’abastament i subministrament d’aigua tornin a ser públics i pertanyin a l’Ajuntament de Terrassa i a tota la ciutadania. Per això i per deixar clar que només la seva gestió pública pot assegurar un dret humà com l’aigua, amb eficiència, participació i control social, la Taula de l’Aigua engega la campanya de recollida de signatures per exigir la remunicipalització de la gestió dels serveis d’abastament i subministrament d’aigua a la ciutat. D’altra banda, demanem a totes les formacions polítiques, que es presentin a les pròximes eleccions municipals del mes de maig de 2015, el seu posicionament envers el nou model de gestió que s’haurà de posar en marxa.
Amb la futura gestió pública dels serveis de l’aigua, en comptes de repartir dividends entre els accionistes, es podran reinvertir els beneficis en la xarxa. Això beneficiarà directament els usuaris, que deixaran de ser clients, millorarà la qualitat i el servei i assegurarà unes tarifes més justes.
La Taula de l’Aigua demana a l’actual Ajuntament de Terrassa que els diners que obté de la venda de la seva participació a l’empresa Mina Pública d’Aigües de Terrassa S.A., una xifra al voltant de 1,4 milions d’euros, es dediquin íntegrament a finançar i garantir la futura gestió pública dels serveis d’abastament i subministrament d’aigua a la ciutat. Ja que, actualment, el consistori no té pressupostats aquests ingressos a cap partida del cicle integral de l’aigua a la ciutat, ni present, ni futur.
A partir de l’inici de la campanya de recollida de firmes, la Taula de l’Aigua seguirà fent activitats de difusió i sensibilització a la ciutadania. El primer dels actes previstos és la projecció del documental Water Makes Money a l’Ateneu Candela, el proper dissabte dia 22 de novembre a les 18:00h, a on s’exemplifiquen casos d’èxit de remunicipalització europeus de la gestió de l’aigua, com és el de París. A continuació, la Taula de l’Aigua organitzarà xerrades a tots els districtes de la ciutat per informar la població sobre el procés de remunicipalització i ajudar-la a resoldre els dubtes que pugui tenir sobre aquesta qüestió.
Taula de l’Aigua de Terrassa
Sense comentaris