RemunicipalitzacióTerrassa

Convocatòria: Taula de l’Aigua a Terrassa.

L’Assemblea del Procés Constituent de Terrassa ha organitzat un acte per debatre el model de gestió de l’Aigua al municipi i engegar un espai de reflexió envers la pròxima finalització de la concessió actual del servei, que expira el 2016. El servei de distribució al municipi el gestiona l’empresa Aigües de Terrassa, coneguda com La Mina. Aquesta companyia compta amb AgBar com a accionista principal, que alhora és filial de la francesa GDF SUEZ.

Recentment, l’Ajuntament de Terrassa va manifestar la intenció de vendre la seva participació en aquesta empresa, que representa un 4’8% de les accions. L’Assemblea de Terrassa va enviar una carta a l’Alcalde (adjunta) demanant els detalls d’aquesta transacció.

La distribució d’aigua és un servei fonamental per aconseguir un nivell de vida digne i permet al gestor del recurs aplicar criteris de justícia social i de respecte al medi ambient. Per altra banda, les usuàries del servei abonen les tarifes corresponents, basades en els càrrecs que el gestor inclou en les despeses de gestió. El sector de la distribució d’aigua pot ser molt lucratiu per a un gestor privat, però aquest lucre no es pot compatibilitzar amb les dificultats per les que passen moltes famílies per fer front al pagament dels subministraments bàsics, com l’aigua.

El debat sobre el model de gestió de l’Aigua té molts fronts oberts. Mentre que a nivell internacional, la gestió és majoritàriament pública, a Catalunya predomina la gestió privada. Alguns municipis catalans continuen promovent les concessions a empreses privades, com s’ha vist amb la venda de Aigües Ter-Llobregat (ATLL) o amb l’escandalosa creació de una societat de capital mixt (Aigües de Barcelona) a l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Per contra, importants ciutats europees han optat per remunicipalitzar el servei d’abastament d’aigua. Són els cassos de París (França), Berlin i Postdam (Alemanya), Budapest (Hongria), entre d’altres. A Catalunya també hi ha municipis que han mantingut la gestió sota control públic, com el Prat de Llobregat, i d’altres han revertit la situació de privatització, tornant la gestió a mans públiques (Arenys de Munt, Figaró-Montmay).

Amb la fi del contracte de concessió a Terrassa, que ha durat 75 anys, la població té l’oportunitat de obrir un període reflexió, participació i transparència per decidir quin model de gestió és el que millor per a la ciutadania.

Aquest acte és obert a totes les persones i col·lectius Terrassencs preocupats per la gestió de l’Aigua i tindrà lloc al Casal Cívic Ca n’Aurell, Plaça del Tint, Nº 4 a les 19h.

Alcalde_Aigua_Terrassa

Taula de l’Aigua

Article anterior

Article - La burbuja del Agua estalla en Alcázar

Següent article

Vídeo #pobresahidrica - Tener agua corriente resulta cada vez más difícil para muchas familias

Sense comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *