comunicatsGovernança

Denunciem que els nous nomenaments del govern afavoriran a l’empresa multinacional AGBAR

  • Considerem que hi ha conflicte d’interessos al departament en nomenar dos alts càrrecs amb vincles explícits amb la multinacional AGBAR.
  • Denunciem que el regulador públic d’aigua a Catalunya estarà controlat pels interessos particulars d’AGBAR, filial del grup francès Veolia.
  • Exigim al govern la rectificació immediata d’aquests nomenaments.

La plataforma Aigua és Vida alerta del possible control del regulador públic de l’aigua a Catalunya per part de l’empresa privada AGBAR, amb els nomenaments dels alts càrrecs responsables de la gestió de l’aigua que ha fet el Govern socialista de Salvador Illa.

Josep Lluís Armenter serà el nou director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). Armenter fins ara era el coordinador del Pla de Sequera d’Aigües de Barcelona (grup AGBAR), que consisteix a potenciar l’aigua regenerada a càrrec de l’empresa. Ara Armenter podrà afavorir els plans corporatius d’AGBAR des de l’ACA, òrgan competent sobre les aigües regenerades.

Armenter era director general de Mina – Aigües de Terrassa (grup AGBAR) des de 2013 fins l’any 2021 quan el servei va passar a mans públiques. Va liderar l’ofensiva judicial i mediàtica de Mina contra el procés de remunicipalització a Terrassa.

Unes setmanes abans, el Govern va confiar el nou càrrec de Direcció General de Transició Hídrica a Concha Zorrilla, qui va ser directora comercial d’Aigües de Sabadell – CASSA (Grup AGBAR) i més tard consultora sènior del grup francès VEOLIA, propietari d’AGBAR. Entre 2018 i 2022 va presidir la comissió de canvi climàtic i economia circular del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya. Aquesta comissió forma part del grup de pressió que demanava el transvasament de l’Ebre durant els pitjors mesos de la sequera.

Alertem del conflicte d’interessos que suposa permetre que un grup privat amb interessos particulars en la gestió de l’aigua ara tingui influència directa sobre els màxims responsables polítics en matèria hídrica. De fet, el 78% de la població de Catalunya és abastida per empreses privades o mixtes, i que el grup AGBAR controla el 79% d’aquest mercat privat. Això li configura molt de poder a AGBAR, que en moltes ocasions ha abusat d’ell per afavorir els seus interessos.

La preservació i bon estat ecològic dels ecosistemes fluvials, el compliment de la Directiva Marc d’Aigua i l’aplicació del Dret Humà a l’aigua són incompatibles amb el principal objectiu de les multinacionals Agbar i Veolia d’incrementar els seus beneficis i aconseguir la rendibilitat més gran per als seus accionistes.

Per tot plegat, exigim al president Salvador Illa i a la consellera Sílvia Paneque rectificar i garantir que els màxims càrrecs públics en la gestió de l’aigua no presentin conflictes d’interessos i vetllin per l’interès públic i comú en un servei, recorden, amb molts desequilibris de poder que no s’han resolt.

Recull de premsa

El Periódico (08/10/2024). El Govern prevé nuevas restricciones de agua por la sequía este mes de noviembre si no llueve

El Periódico (08/10/2024). El Govern pone al frente del ACA a Josep Lluís Armenter, excargo de Aigües de Barcelona

La Vanguardia (08/10/2024). El Govern prevé nuevas restricciones de agua por la sequía este mes de noviembre si no llueve

La Vanguardia (08/10/2024). El Govern pone al frente del ACA a Josep Lluís Armenter, excargo de Aigües de Barcelona

El País (08/10/2024). Cataluña activa nuevos pozos para evitar más restricciones de agua en Barcelona en 2025

Ràdio Arenys (09/10/2024). La Ràdio del 9/10/2024. Minut 43:25.

La República (09/10/2024). Aigua és Vida critica el nomenament d’Armenter com a director de l’ACA pels “víncles explícits” amb Agbar

Article anterior

MANIFEST | Aigua pública a La Garriga

Següent article

Aquesta és la publicació més recent.