Sin categoría

Ecologistes en Acció presenta una denúncia davant la fiscalía de Tarragona – Escapament massiu de gas, un nou risc de la plataforma Castor

Ecologistes en Acció ha presentat avui una denúncia a la fiscalia de Tarragona davant un important risc que plana sobre la plataforma Castor, i que tampoc ha estat avaluat de forma prèvia malgrat la seva potencial gravetat . Un escapament de metà de la borsa subterrània podria implicar nefastes conseqüències, com l’explosió de la pròpia plataforma. La denúncia es fonamenta en un informe que també es fa públic avui.

La denúncia (que es presentarà també pròximament a Castelló, en col·laboració amb la Plataforma Defensa de les Terres del Sènia) apunta a un perill que no s’ha investigat ni valorat, a pesar que podria tenir conseqüències molt greus. Es tracta del risc de fugida massiva de gas natural del magatzem subterrani com a conseqüència dels terratrèmols que acabin d’esquerdar o fracturar el seu sostre.

Es basa en ¨L’informe Riscos potencials derivats de la injecció de gas natural en la plataforma Castor¨. El treball ha estat elaborat per Miguel de las Doblas,  de l’Institut de Geocièncias de Madrid, IGEO (CSIC-UCM), així com per Antonio Jesús Galindo, expert en Navegació Marítima.

Els terratrèmols induïts per la pròpia injecció de gas podrien fracturar i acabar de trencar part del sostre del magatzem de gas, segons explica l’informe, la qual cosa faria que el gas natural escapés de manera violenta. Els treballs que s’han desenvolupat en aquesta zona del subsòl des de fa anys (buidatge d’hidrocarburs, emplenat amb aigua del mar, buidat per emplenar amb gas comprimit, etc.) poden haver influït en l’existència de fractures i fissures, la qual cosa unit als moviments sísmics actuals podria provocar l’esmentada fuita.

Una fugida de metà va provocar el desastre de BP en el Golf de Mèxic

Les fuites naturals de metà a les zones marítimes de plataformes són coneguts per generar estructures catastròfiques en sortir bruscament, generant “volcans de fang”, lliscaments submarins de gran escala, etc. El magatzem submarí de Castor existeix una pesada columna d’aigua damunt, de 60 metres, que amplificaria moltíssim la possible fugida del gas natural expulsant-ho amb gran força del magatzem. Recordem que el metà és un gas molt més lleuger que l’aire que respirem i la seva tendència seria a sortir ràpidament.

Davant una fuita així, probablement apareixerien moltes espècies marines mortes i hi hauria un enorme risc d’explosions si aquest gas entra en contacte amb algun focus de foc. Convé recordar que un succés tan dramàtic com el de la plataforma Deepwater Horizon de BP en el Golf de Mèxic es va iniciar, precisament, per una fugida de gas metà en la mateixa.

Per això crida l’atenció que aquesta possibilitat no s’hagi avaluat prèviament, amb les conseqüències tan greus que pot implicar. Aquest és l’argument principal de la denúncia que presenta Ecologistes en Acció, que dóna més arguments de pes a l’exigència que la Plataforma Castor cessi en la seva activitat de forma definitiva.

Enllaç l’informe: http://www.ecologistasenaccion.org/article26671.html
Enllaç a la denúncia: http://www.ecologistasenaccion.org/article26325.html

Article anterior

Regreso del agua de Berlín a manos públicas

Següent article

Informe: Falsas promesas y costes ocultos: Espejismo de los beneficios económicos del fracking

1 Comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *