Fracking

El Constitucional suspèn la primera llei contra el ‘fracking’

La de Cantàbria, pionera d’aquest tipus a Espanya 11 Arran d’un recurs de l’Estat, favorable a utilitzar-lo per obtenir gas i petroli

La primera llei dictada a Espanya contra l’ús de la tecnologia de fracturació hidràulica (fracking) per a l’obtenció de petroli i gas, aprovada el 2013 pel Govern càntabre, ha quedat en suspens per una interlocutòria del Tribunal Constitucional (TC). La resolució, amb data de l’li de febrer i efectiva des de la seua publicació ahir al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE), és el resultat d’un recurs d’inconstitucionalitat promogut pel president del Govern Mariano Rajoy. La suspensió d’aquesta llei pionera en territori espanyol arriba mesos després que la Generalitat s’hagi posicionat en contra del fracking a Catalunya, si bé no existeix ara per ara una normativa catalana que en prohibeixi l’ús com la càntabra, ara suspesa, o les aprovades per Navarra i la Rioja.

Després de la denegació el mes d’octubre passat del permís d’investigació minera Darwin, sol·licitat per Montero Energy per a la recerca de petroli i gas en 89.683 hectàrees de la Noguera, l’Urgell, el Solsonès, la Segarra i l’Anoia, queden tres més sol·licituds per investigar la possible presència de combustibles fòssils a les comarques de Lleida. Es tracta dels permisos denominats Perseo, Prometeo i Atlas, sol·licitats el 2011 per Frontera Energy i encara a l’espera que el ministeri d’Indústria decideixi concedir-los o denegar-los.

Canvis en la normativa
L’Executiu català va plantejar mesos enrere la possibilitat de fer efectiu el seu veto al fracking a Catalunya mitjan
çant una reforma de la normativa urbanística.

Per la seua banda, el Govern, que ha expressat en diverses ocasions la seua posició favorable a la tecnologia de fracturació hidràulica, ha impulsat en els últims mesos reformes en els processos d’avaluació ambiental amb la finalitat específica de regular-ne l’ús, una nova legislació que li confereix un major poder de decisió a l’hora de concedir o denegar permisos en detriment de les autonomies (que fins ara només es pronunciaven sobre els permisos d’investigació i no els d’explotació).

Font: Segre

Article anterior

Nou cas de Remunicipalització Aigua - Budapest (Hungria)

Següent article

La imposición del fracking en Europa y la quiebra democrática

Sense comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *