El consum d’aigua a Lleida cau un 36% en 10 anys després de disparar-se’n el preu
De 186,6 litres per persona i dia a 117,9. Un 36,8% menys. Aquest és el substancial descens que ha patit els últims deu anys, entre el 2004 i el 2014, el consum domèstic d’aigua a Lleida ciutat, d’acord amb les dades facilitades per Aigües de Lleida. En aquest període, el preu de la tarifa municipal i del cànon de la Generalitat s’han més que triplicat i la despesa d’aigua ha passat de ser més alta que la mitjana espanyola a estarja sensiblement per sota. Segons les dades de l’INE, el 2004 la despesa mitjana per persona i dia a Espanya va ser de 171 litres, mentre que el 2012, l’últim any disponible, era de 137 litres. Es a dir, que en aquest període la mitjana de Lleida ciutat ha passat de ser 15 litres superior a estar gairebé 12 litres per sota el 2012 (125,7 litres per persona era la dada d’aquell any a Lleida).
La primera tinenta d’alcalde, Marta Camps, va atribuir el descens del consum d’aigua domèstica a diferents factors. Un és l’efecte de les campanyes de conscienciació ciutadana tant municipals com per part de la Generalitat, sobretot els anys en què hi va haver una gran sequera. També va citar la millora de l’eficiència de la xarxa en els últims anys, que ha permès reduir molt la pèrdua d’aigua per fugues, per exemple, i la repercussió de l’increment continuat del cànon de l’aigua per part del govern autonòmic i, en menor mesura, l’augment de la tarifa municipal en els últims exercicis (motivada pel finançament de les obres del nou subministrament des de Santa Anna). No obstant, va considerar que “no hi ha una correlació directa” entre l’augment del preu i la reducció del consum.
En tot cas, tant la tarifa municipal com el cànon de la Generalitat han augmentat de forma exponencial. El preu mínim per metre cúbic s’ha multiplicat per més de tres en els dos casos i la pujada és major en els trams e consum més alts. A més, han reduït notablement el tram de consum a què apliquen la tarifa més baixa i han disparat la de la resta. La quota fixa municipal ha experimentat un ascens similar al passar de 3,21 euros per rebut bimestral als actuals 13,08 euros, quatre vegades més.
Tot plegat fa que una família de tres membres que gastés exactament els 186,6 litres de mitjana per persona el 2004 i mantingués idèntic consum el 2014 hauria passat de pagar 18,7 euros a 68,9 per rebut bimestral (IVA al marge). Amb tot, aquest import encara està per sota de l’habitual en altres serveis com la llum o el gas.
Font: Segre
Sense comentaris