ManifestosPurins

El Grup de Defensa del Ter presenta al·legacions a la construcció de la macrogranja de Serrarols

Des del Grup de Defensa del Ter volem mostrar la nostra preocupació davant la construcció de la macrogranja de Serrarols, en construcció i semifuncioanment a Sant Martí d’Albars, propietat del grup Terragrisa (Tarradellas). Des de l’entitat fa anys que denunciem l’excés de cabana porcina que pateix la comarca d’Osona, tot i això, la cabana no ha fet més que augmentar. Ens preocupa especialment la pèrdua de la petita pagesia, ja que aquestes nova industria porcina es construeixen en emplaçaments on hi havia petites granges. Des de l’entitat presentem les següents al•legacions a la industria porcina de Serrarols:

  • Ens sembla inversemblant la construcció d’una nova explotació porcina annex I (més de 2.000 porcs) en un territori declarat zona vulnerable per contaminació de nitrats, provinents del purí.

  • S’ha convertit una zona boscosa, on no hi havia cap tipus de construcció, en un petit polígon industrial.

  • Per la seva ubicació la explotació no pot assegurar el subministrament d’aigua als animals, ja que com és sabut al Lluçanès s’han donat episodis de sequera en els últims anys. Ens temem que aquesta explotació pot empitjorar la pressió hídrica del territori, donat l’elevat consum d’aigua d’aquest tipus d’indústria, ja que aquesta macrogranja gastarà el triple d’aigua que tot el municipi.

  • Aquesta indústria comporta grans costos en transport i molt moviment de mercaderies a les carreteres locals, a causa de camions de pinso, purins, porcs i altres serveis.

  • El purí generat per aquesta indústria porcina és gestionat juntament amb altres explotacions amb el Pla conjunt PC047, que comporta el trasllat del purí lluny de la mateixa finca, ja que el terreny circumdant de la finca no permet l’ús de més purí. El trasllat del purí és una operació molt costosa, ambientalment i econòmicament, i a més a més, de dubtós compliment.

  • En relació a la pressió hídrica que pateix el municipi, cal destacar que la població de Sant Martí d’Albars el 2009 era de 105 habitants, amb una cabana porcina de 15.775 caps de bestiar (IDESCAT). Fent un càlcul aproximant del consum d’aigua, suposant un consum d’aigua per habitant i dia de 125 litres i 25 litres al dia per cap de bestiar, el resultat és que els porcs de Sant Martí d’Albars consumeixen 30 vegades més aigua que les persones. Aquesta és una situació extrapolable a la majoria de pobles del Lluçanès. Per tant, a qui beneficia la portada d’aigua des dels pous de Vilaseca (Sant Bartomeu del Grau)? Per quin motiu és necessària aquesta portada d’aigua?

Creiem, en definitiva que el tipus d’activitat (producció porcina intensiva) no pot ser considerada una activitat agrària, ja que pel seu funcionament no depèn del territori adjacent, i per tant, hauria de ser considerada una activitat industrial.

Després de molts anys de lluita per tal d’intentar mitigar la problemàtica de la contaminació per nitrats dels aqüífers de la comarca, veiem com els grans del porc tenen via lliure per tal d’ampliar i construir noves macrogranges, mentre la petita pagesia va desapareixent.

Grup de Defensa del Ter

Article anterior

Salt i Sarrià també volen explicacions sobre la gestió de l'empresa d'aigües

Següent article

Jornada "la Tarifa i el Dret Humà a l'aigua", dissabte 21 de febrer

Sense comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *