[Comunicat] El nou govern de l’AMB no pot deixar enrere la remunicipalització de l’aigua. 13 municipis de l’AMB que representen el 73% de la població desitgen una gestió pública i democràtica de l’aigua
El nou govern de l’AMB
no pot deixar enrere la remunicipalització de l’aigua
13 municipis de l’AMB que representen el 73% de la població
desitgen una gestió pública i democràtica de l’aigua
Aquests dies es negocia el nou govern de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). És necessari un govern que aposti fermament per un tema clau la propera legislatura: la Remunicipalització de l’aigua. A hores d’ara, 13 municipis que representen un 73% de la població de ’AMB ho tenen molt clar i volen una gestió pública de l’aigua. Com fa molts anys que tenen amb un excel·lent servei i tarifes més baixes el Prat de Llobregat i Barberà del Vallès.
Barcelona, Badalona, Cerdanyola del Vallès, El Prat de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, Sant Boi de Llobregat, Barberà del Vallès, Corbera de Llobregat, Molins de Rei, Montcada i Reixac i Santa Coloma de Cervelló són municipis de l’AMB que han decidit formar part de l’Associació de Municipis i Entitats per l’Aigua Pública que té com a finalitat difondre i promoure la gestió integrament pública de l’aigua, així com donar suport als municipis que desitgin encaminar-s’hi. Així, s’ha impulsat un Manifest a favor de la gestió pública de l’aigua a l’AMB
Hem d’afegir 2 municipis als 11 anteriors, Sant Cugat i Ripollet. El recent pacte de govern municipal de Sant Cugat inclou una aposta ferma pel canvi de gestió. Així mateix, Ripollet també disposa d’una majoria per tirar endavant el projecte de recuperació de l’aigua que ha anunciat que iniciarà de forma decidida el proper setembre. Barcelona en canvi, ha arribat a un acord que incomprensiblement ha rebaixat la seva aposta ferma per la remunicipalització de l’aigua.
Tot i això, el proper 30 d’octubre es reuneix el Tribunal Suprem de Justicia (TS) per a decidir i deixar vist per a sentència el recurs interposat per AGBAR a l’anul·lació de l’empresa mixta que ara gestiona l’aigua en precari a l’AMB. Per la qual cosa, en cas que el TS ratifiqui la decisió de març de 2.016 del Tribunal Suprem de Justícia de Catalunya d’anul·lar l’empresa mixta el futur govern de l’AMB serà l’encarregat de revertir el servei i de crear la nova empresa pública que té el suport de la majoria de la població i un gran nombre de municipis de l’AMB.
Per últim, prop del 80% de catalans volen una gestió pública de l’aigua, segons una enquesta del GESOP de Gener de 2017. Per tot plegat, manifestem que la ciutadania de tots aquests municipis, i les més de 260 entitats que han signat el Compromís per l’Aigua Pública i Democràtica no entendrien un govern de l’AMB que no tingués una clara voluntat política de remunicipalitzar el servei.