Depuradores

Els municipis consideren inviable privatitzar la gestió de les depuradores

Font: La Vanguardia

Lliurar a una empresa la gestió de les depuradores catalanes a canvi d’un bon grapat d’euros -uns 800 milions-. Aquesta és la idea que estudia la Generalitat, encara que oficialment el departament que dirigeix Mas-Colell no reconeix que el projecte estigui damunt la taula, per engrossir els ingressos del pressupost del 2014. Tot indica que es tracta d’una operació inviable.

A Catalunya hi ha unes 450 depuradores. El 80% d’aquestes instal·lacions estan gestionades per alguna administració que no és la Generalitat, són propietat dels ajuntaments o estan construïdes sobre els terrenys locals.

Els casos més obvis són la xarxa de depuradores de la Costa Brava -els municipis que van des de Blanes fins a la Jonquera-, construïda pels mateixos municipis, o les de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Cap d’aquestes instal·lacions no són de la Generalitat i, en conseqüència, difícilment podria posar la seva gestió en concessió sense el vistiplau dels alcaldes.

En el cas de l’àrea de Barcelona hi ha set depuradores. Cinc són propietat de l’administració metropolitana i les altres dues pertanyen a l’Estat -la del Llobregat i, parcialment, la de Sant Adrià-però les gestiona l’àrea a través de l’empresa Aigües de Barcelona Metropolitana.

Així doncs, només les plantes gestionades directament des de l’Agència Catalana de l’Aigua de la Generalitat serien susceptibles d’incloure’s a priori en l’eventual operació que estudia la Generalitat. Són les més petites.

Però, a més, els municipis que gestionen les depuradores construïdes als seus municipis tenen les seves pròpies concessions per a l’explotació. Aquesta és una de les preocupacions dels alcaldes, com recordava ahir el president de l’Associació Catalana de Municipis, Miquel Buch, que advertia que, davant una eventual concessió de la Generalitat, s’haurien de tenir en consideració els costos que podria tenir per als ajuntaments la rescissió de les seves pròpies concessions.

Tanmateix, per a la majoria dels alcaldes el principal problema que plantejaria aquesta operació és el control de la gestió. ¿Hi ha alcaldes imputats perquè els seus sistemes de sanejament no han funcionat bé”, recordava Buch. Els alcaldes no acceptaran desprendre’s d’una gestió de les depuradores que els pot costar fins i tot penes de presó.

Xavier Amor, el president de la Federació de Municipis de Catalunya, afegeix més arguments quan recorda que el sanejament és un servei deficitari. “Si privatitzen la gestió, els consumidors hauran de pagar encara més pel cànon de sanejament. Ja n’hi ha prou”, va afirmar. La Federació de Municipis ha demanat a la Generalitat que precisi quines depuradores es veurien afectades per aquesta mesura.
Article anterior

Mas-Colell s'ho juga tot a una carta que no ha funcionat

Següent article

Comunicat. Del fracàs d’Aigües Ter Llobregat al sense sentit de les depuradores: encara no hem sortit de les brases que caiem al foc

Sense comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *