Notícies

Entitats ecologistes critiquen que la llei del canvi climàtic no prohibeixi el «fracking

Lamenten que el Govern català no hagi incorporat a l’avantprojecte cap de les al·legacions presentades a la normativa

Fa tres setmanes, el Consell Executiu del Govern català va donar per enllestit l’avantprojecte de la llei del canvi climàtic de Catalunya. El text estableix, entre altres, els objectius de reducció d’emissions de gasos amb efecte d’hivernacle per als propers anys. Ara bé, la normativa no incorpora cap de les al·legacions que una quinzena d’entitats ecologistes catalanes -entre elles gironines, com Aigua és Vida, l’Associació de Naturalistes de Girona, IAEDEN Salvem l’Empordà i Enginyeria Sense Fronteres van presentar fa uns mesos, després que la Generalitat tragués a exposició pública la llei del canvi climàtic. És per això que des de les plataformes consideren que el Govern renuncia a «afrontar els reptes energètics i climàtics» de Catalunya.

De fet, les entitats critiquen que s’assabentessin per la premsa que la Generalitat havia enllestit l’avantprojecte d’aquesta normativa. Quan van reclamar informació de les al·legacions presentades, des del Govern català van respondre -indiquen les plataformesque no s’havien acceptat cap de les seves esmenes. Les entitats valoren que les seves propostes s’han rebutjat «sense cap rigor», amb «excuses i manca d’argumentació» per part de la Generalitat. D’aquesta manera, demanen que el nou Govern que es
constitueixi revisi la llei catalana del canvi climàtic per «incrementar la seva ambició».

A més, les plataformes reiteren que algunes de les seves peticions s’haurien de considerar «imprescindibles» perquè Catalunya i la llei del canvi climàtic siguin realment «transformadores i ambicioses». Per exemple, les entitats ecologistes critiquen que l’avantprojecte d’aquesta normativa no incorpori la prohibició del fracking (l’obtenció de gas i petroli d’esquist per fractura hidràulica), com anteriorment s’havia plantejat de poder portar a terme a algunes comarques gironines. També lamenten que la normativa no prohibeixi l’exploració i l’explotació d’hidrocarburs al litoral gironí i català.

Altres de les peticions que les plataformes demanen que la llei del canvi climàtic de Catalunya incorpori són polítiques sectorials concretes, en la qualitat de l’aire, l’ús del sòl, la pesca o la gestió del litoral. Les entitats també destaquen que la normativa només preveu un tribut sobre les emissions de diòxid de carboni dels vehicles de tracció mecànica. Per això, sol·liciten que aquest tribut s’ampliï a les emissions de diòxid de nitrogen, industrials o d’altres gasos. Per acabar, reiteren que la llei catalana del canvi climàtic hauria de disposar d’una avaluació vinculant per poder formular objectius a partir de criteris científics. Segons les plataformes, la revisió hauria de tenir la participació de diferents grups d’experts i de la societat civil sobre la implementació de les polítiques climàtiques.

Font: Diari de Girona

Article anterior

Els vuit naufragis del Segarra-Garrigues

Següent article

[Entrevista] Moisès Subirana: "És absurd que l'AECID subvencioni AGBAR perquè faci negoci a Colòmbia"

Sense comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *