Agència Catalana de l'Aigua (ACA)

Escrit de CATAC sobre el procés de privatització del Canon de l’Aigua

El 8 de juny de 2014, va sortir al diari la primera notícia en la que s’anunciava que el govern de la Generalitat ultimava un Acord amb l’ Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) que permetria obtenir uns ingressos de 800 M€, segons el qual la corporació metropolitana, s’adjudicaria la major part de les infraestructures hidràuliques de titularitat autonòmica —incloses depuradores-, que passarien a gestionar durant un període de fins a 30 anys. A canvi, es quedaria la major part de la recaptació del cànon de l’aigua que s’ingressava en els municipis de l’AMB.

Aquest acord entre Generalitat i AMB s’havia de formalitzar per fases (i sense massa publicitat, sigui dit de passada).

La primera fase en el Consell Executiu, mitjançant l’aprovació del Decret Llei, de 10 de juny, de modificació de la Llei 31/2010, de 3 d’agost, de l’Àrea Metropolitana de Barcelona

Aquest decret, sota una falsa aparença d’un nou model de sanejament d’aigües residuals a l’AMB, en realitat encobria la privatització d’una part important del cànon de l’aigua, el principal ingrés de l’Agència Catalana de l’Aigua.

Alguns grups parlamentaris van presentar un recurs al Consell de Garanties Estatutàries contra aquest decret llei. Però el Consell de garanties estatutàries va avalar el decret llei del Govern sobre el nou model de gestió de sanejament de l’aigua.

Com a comitè de l’Agència Catalana de l’Aigua hem exposat als grups parlamentaris, mitjançant reunions i preguntes parlamentàries, els dubtes que ens genera el nou model de sanejament que s’està plantejant, per tal de defensar el paper d’autoritat pública de l’aigua a tot Catalunya, els imprescindibles serveis que realitza l’Agència per a l’acompliment de la Llei d’Aigües i la Directiva Marc de l’Aigua i defensar els llocs de treball.

Des d’organitzacions externes, amb les quals com a comitè mantenim contactes constants, han realitzat una campanya contra la privatització del servei a nivell dels ajuntaments de l’AMB, mitjançant l’aprovació de mocions contra el Decret-llei. (Alguns Ajuntaments com Santa Coloma de Gramenet, Molins de Rei, Mataró, El Prat del Llobregat… han donat suport a la moció presentada contra el decret llei, altres, com és el cas de l’Ajuntament de Barcelona, ho tenen pendent de votar)

En aquests moments, ens trobem a l’espera que se signi (o no) el conveni entre l’Agència Catalana de l’Aigua i l’AMB. Aquest conveni s’ha d’aprovar pel Consell d’administració i, curiosament, tot i haver convocat un consell d’administració el passat 29 de setembre, han convocat dos consells d’administració més, durant aquest mes d’octubre (els dies 13 i 22). No estem segurs que això sigui molt positiu per al futur de l’Agència Catalana de l’Aigua i per als seus treballadors i treballadores.

Estem a sobre del tema i fem tot el que està dins les nostres possibilitats, tenint en compte que no ens informen des de Direcció o Gerència. Des de CATAC defensarem els nostres llocs de treball i el model públic de la gestió de l’aigua

Article anterior

Europa assegura que hi ha deficiències a Berga, Figueres, Banyoles, Abrera i Capellades

Següent article

Comunicat: l'estafa econòmica dels comptadors d'@agbar

1 Comentari

  1. Sudaka Topo
    27 novembre, 2014 en 1:20 pm

    Reblogged this on Sudaka Topo.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *