Europa tira endavant la denúncia de la @PDE contra el pla de l’Ebre
La comissió de Peticions del Parlament Europeu ha escoltat avui els arguments de la Plataforma en Defensa de l’Ebre que fonamenten la petició contra el pla hidrològic de la conca de l’Ebre, en considerar que infringix la directiva marc de l’aigua de la UE. Els eurodiputats han decidit mantenir oberts els expedients fins que la Comissió Europea presente la seua avaluació sobre els plans, en la qual determinarà si complixen a la normativa comunitària. Amb tot, ja s’han plantejat “deficiències” en el pla i un “nombre alt d’infraestructures” que no estan justificades. La Plataforma en Defensa de l’Ebre confia que l’informe final de Brussel·les serà contrari al pla presentat pel govern espanyol, i ha demanat que un grup d’eurodiputats viatge a les Terres de l’Ebre per fer una investigació.
Preocupació ambiental sobre els plans per a l’Ebre
“Estem satisfets que la petició quede oberta i confiem que l’informe final serà desfavorable al pla, perquè Europa té clars els arguments que defensem i té memòria històrica”, ha afirmat Manolo Tomàs a la sortida del fòrum tècnic i ciutadà organitzat per la Fundació Nova Cultura de l’Aigua sobre el Pla Hidrològic de l’Ebre que ha tingut lloc al Campus de les Terres de l’Ebre de la URV, a Tortosa.
Esta jornada, que ha reunit la “vella guàrdia” del moviment antitransvasament, ha coincidit amb la defensa que la PDE ha fet de la petició contra el pla de l’Ebre a Brussel·les per infringir diverses normatives europees, en particular la directiva marc sobre l’aigua, la directiva hàbitat i la directiva sobre responsabilitat ambiental. La plataforma sosté que el pla tindria greus conseqüències per al medi ambient a la conca fluvial i convida els eurodiputats a dur a terme una visita d’estudi a la zona del delta de l’Ebre per conèixer la situació sobre el terreny.
Els peticionaris han afirmat davant la comissió que, segons la directiva marc de l’aigua, hauria d’haver-hi uns objectius mediambientals, però el pla no els fixa. “S’ha incomplit (per tant) el dret comunitari”, segons l’oradora, Susana Abella, en nom de l’autora de la proposta, Matilde Font, totes dos de la Plataforma en Defensa de l’Ebre.
També han criticat que el pla preveu un augment de 450.000 hectàrees per a regadiu i la creació d’almenys 35 nous embassaments, al mateix temps que han denunciat que el cabal s’ha reduït a certes zones de la conca. Consideren, a més a més, que el pla està totalment maquillat, i han lamentat que no existisquen avaluacions de l’estat dels punts clau de la conca, especialment dels espais protegits com el Delta, que permeten comprovar a posteriori si se n’ha produït una deterioració.
La Comissió Europea, representada en la reunió per una de les seues oficials, ha explicat que està finalitzant l’avaluació dels plans hidrològics presentats per Espanya i que presentarà el seu informe definitiu abans de finals de març de 2015. Ha assenyalat així mateix que l’executiu comunitari està preocupat sobretot per les “deficiències en els sistemes de seguiment de l’estat de les aigües i en els mètodes d’avaluació de l’estat ecològic”.
A més a més, els inquieta el “nombre relativament alt de noves infraestructures que tenen un impacte gran en les masses d’aigua i no estan suficientment justificats en els plans”. La CE va traslladar tots estos elements al govern espanyol en una reunió bilateral celebrada al novembre.
Missió per investigar
Els eurodiputats espanyols que han participat en la comissió s’han congratulat per la labor avaluadora de la CE, si bé han discrepat sobre la necessitat d’enviar una missió del PE.
“Entenem que s’incomplixen tres directives i no es respecta el cabal ecològic. Sustentem que hi haja una missió de recerca”, ha afirmat l’eurodiputada d’Esquerra Unida Marina Albiol, per qui este pla es basa a posar l’aigua “al servei d’un model econòmic depredador i necessitats artificials”.
També a favor d’esta visita s’ha mostrat l’eurodiputat d’Iniciativa Ernest Urtasun (Verds) qui ha instat la CE a ser “extremadament vigilant en el compliment de la llei”. En la mateixa línia, la socialista Soledad Cabezón ha advocat per preguntar al govern d’Espanya “quines mesures ha adoptat després de la reunió amb la CE”.
D’altra banda, Rosa Estaràs (PPE) ha sustentat que s’espere a conèixer l’informe final de la CE i la resposta d’Espanya: “Res de missions fins que la CE es pronuncie sobre el compliment. Si dictamina que hi ha conculcació plantejarem de nou el debat”, va dir. “Si es produïxen disconformitats primer han d’identificar-se i després s’ha de donar solució”, ha coincidit la seua companya de files, Esther Herranz.
Beatriz Becerra (ALDE) ha demanat “esperar l’informe però urgir al govern a resoldre estes qüestions”, assenyalades per la CE.
D’altra banda, l’eurodiputat d’Unió Democràtica, Francesc Gambús, ha afirmat que “des de Convergència i Unió creiem que el Pla Hidrològic Nacional conté incompliments i que, per sobre de tot, ha de respectar les directives europees i en concret, la del marc de l’aigua. Ens felicitem que la Comissió de Peticions del Parlament Europeu, sabedora de que la Comissió Europea no ha finalitzat encara la seua tasca, haja deixat obert el dossier sobre el PHN, després d’escoltar avui els representants de la Coordinadora Antitransvassament. Brussel·les pot semblar molt lluny però és inexorable quan les coses es fan malament.
A l’espera de l’informe de la CE
Estudiades les peticions i consultada la Comissió, els eurodiputats han decidit mantindre obertes ambdós peticions fins a conèixer l’avaluació final que fa l’executiu i si hi ha o no incompliments per part d’Espanya. D’altra banda, en la propera reunió de coordinadors es decidirà sobre una eventual visita d’investigació a la conca de l’Ebre.
Antecedents
La CE va portar Espanya davant el Tribunal de Justícia de la UE pels retards a l’hora d’aprovar els plans hidrològics de conca i els programes de mesures per a cada demarcació geogràfica, tal com s’establix en la directiva marc de l’aigua. La cort va condemnar el país el 2012.
El 2013 el govern espanyol va aprovar el pla hidrològic de la demarcació geogràfica del Guadiana i el 2014 va fer el mateix amb el pla hidrològic de la conca de l’Ebre. La CE preveu publicar l’avaluació sobre tots dos plans abans de finals de març de 2015.
Font: Nació Digital
Sense comentaris