El Govern decreta sortir de la fase d’emergència per sequera al sistema Ter-Llobregat, però la crisi per sequera ni molt menys ha acabat
- Acabar amb algunes de les restriccions de la fase d’emergència per sequera no és la millor solució ni el millor missatge pel que fa a conscienciació.
- No podem abaixar la guàrdia a les portes de l’estiu amb una nova temporada turística i les campanyes de reg.
- La dessalinització en cap cas es pot comptabilitzar com un recurs estructural.
Decretar la sortida de la fase d’emergència per sequera és un error, tot i la recuperació dels embassaments del Sistema Ter-Llobregat, que es troben al 25% de la seva capacitat. La totalitat de les reserves embassades a les Conques Internes de Catalunya es troben al 23,78% de la seva capacitat.
En els últims 2 mesos, les reserves han augmentat gairebé 10 punts percentuals. Això ha estat possible gràcies a un abril plujós i un inici de maig molt més plujós en comparació amb els registres habituals. Per aquest motiu el Govern ha decidit aquest dimarts tornar a la fase d’excepcionalitat per sequera, que segons el Pla Especial per Sequera (PES) es decreta quan les reserves es troben per sota del 25%.
La disponibilitat d’aigua per la tardor vinent pot perillar
Les prediccions pluviomètriques per als pròxims mesos d’estiu són properes als registres usuals. És a dir que no s’espera cap anomalia positiva ni negativa. I tot i que la fiabilitat dels models a mig termini sigui baixa, alguns models pronostiquen una tardor amb registres pluviomètrics per sota dels usuals.
Ens trobem a les portes de l’estiu, és a dir, a les portes d’una nova temporada turística i les campanyes de reg on es registren els consums més elevats d’aigua. Alhora, les prediccions de temperatures auguren un altre estiu calorós, superant la mitjana d’anys anteriors, fet que produirà un augment en l’evaporació de les masses d’aigua i major evapotranspiració de les plantes, traduint-se en una menor disponibilitat d’aigua.
L’any passat, de maig a octubre i amb alguns episodis plujosos, les reserves van disminuir un 6%. Si agafem aquest indicador com a referència, és probable que passat l’estiu estiguem al límit de l’entrada en emergència una altra vegada si prenem com a referència les reserves embassades.
Tot plegat ens fa pensar que la sortida de la fase d’emergència per sequera és una mesura curt-placista que pot fer perillar la disponibilitat d’aigua a la tardor. El missatge que envia el Govern avui pot ser contraproduent amb els esforços i les campanyes de sensibilització per reduir els consums d’aigua.
L’entrada en excepcionalitat relaxa les restriccions actuals del PES. Cal tenir en compte que aquestes són les úniques polítiques actuals del Govern per gestionar la demanda d’aigua i no apostar-ho tot únicament a construir més infraestructures.
La dessalinització no es pot comptar com una reserva estructural del sistema Ter-Llobregat
El Govern avui anunciava que la dessalinització es comptabilitzarà com uns dels recursos a l’hora d’avaluar les reserves del sistema Ter-Llobregat. Creiem que això és un error i va en contra de la lògica seguida fins ara al PES, que entén la dessalinització com un recurs d’aigua alternatiu que es posa en marxa quan les reserves embassades minven.
Apostar-ho tot a produir més aigua a través de la dessalinització és una mesura desencertada, que suposarà una gran despesa energètica, l’augment de les emissions de gasos d’efecte hivernacle, greus impactes a nivell ambiental i la pujada del preu de l’aigua.
Què implica tornar a la fase d’excepcionalitat?
Amb la Llei 09/2023 aprovada el maig de l’any passat i que modifica el PES de 2020, entrar a la fase d’excepcionalitat per sequera implica permetre a hotelers, establiments turístics i comunitats de propietaris omplir per primera vegada les seves piscines si acrediten haver realitzat una rehabilitació o modificació del vas. També es permet el reompliment de totes les piscines de Catalunya.
També podran iniciar les obres tota activitat econòmica que hagi obtingut la llicència ambiental per part del Govern. En emergència per sequera estava en vigor una moratòria que aturava l’inici de les obres i activitat.
La fase d’excepcionalitat relaxa la dotació municipal màxima a 230 litres per persona i dia, i les restriccions als sectors econòmics són del 40% pel reg agrícola, 30% usos ramaders i 15% industrial.
Recull de premsa
Catalunya Ràdio (07/05/2024). “Catalunya Informació, de 18 a 19h. 00:34:25”.
La Vanguardia (07/05/2024). “Catalunya reduce las restricciones de agua y permite rellenar piscinas públicas y privadas”.
El País (07/05/2024). “Expertos y ecologistas recelan de la flexibilización de las restricciones por la sequía en Cataluña a cuatro días de las elecciones”
El Periódico (07/05/2024). “La retirada de la emergencia por sequía indigna a entidades ambientales y a los agricultores del Llobregat”
Betevé (07/05/2024). “Btv notícies vespre”. 07:07.
Públic (07/05/2024). “Celebració entre els empresaris i crítiques dels ecologistes: les reaccions a l’aixecament de l’emergència per sequera”
EuropaPress (07/05/2024). “Aigua és Vida’ tilda de “medida cortoplacista” la salida de emergencia por sequía en Catalunya”
El Triangle (07/05/2024). “Aigua és Vida ve un «error» salir de la emergencia en el Ter-Llobregat”
Noticiasde (07/05/2024). “‘Aigua és Vida’ critica la medida de emergencia por sequía en Catalunya como cortoplacista”
InfoBae (11/05/2024). “El “grave error” de levantar la emergencia por sequía en Cataluña ante la inminente llegada de turistas y más calor: “Es una estrategia electoral””