La Generalitat anul·la l’adjudicació d’ATLL a Acciona
Font: El Triangle
L’Organ Administratiu de Recursos Contractuals de Catalunya (OARCC) ha dictat una resolució, amb data de 2 de gener, per la qual estima parcialment el recurs presentat per Aigües de Barcelona contra l’adjudicació, durant els propers 50 anys, de la gestió d’Aigües Ter-Llobregat (ATLL) a un consorci liderat pel grup Acciona. L’OARCC dona la raó a Agbar sobre el punt principal del seu recurs: que Acciona hauria d’haver estat exclosa del concurs des del moment que va incomplir el plec de clàusules en el calendari d’obres.La resolució de l’OARCC, segons la qual Acciona ha de ser exclosa del procediment, “posa fi a la via administrativa i és directament executiva”. A partir d’aquí, s’obre la via contenciosa-administrativa, ja que hi ha un termini de dos mesos per presentar recurs davant la sala del contenciós del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, segons aclareix la resolució, que firma Juan Antonio Gallo Sallent, director d’aquest organisme.
En la seva proposició tècnica, la companyia que presideix José Manuel Entrecanales (a la foto) va situar obres més enllà dels 10 primers anys, la qual cosa, segons Agbar, “suposa introduir elements de discriminació entre els licitadors” i en conseqüència obligava a excloure l’oferta. El departament de Territori i Sostenibilitat, en canvi, es va limitar a atorgar zero punts a Acciona en aquest apartat. Agbar senyala a la seva impugnació que si ella hagués sabut que es podien calendaritzar obres més enllà del termini fixat a les bases, la seva oferta econòmica hauria estat diferent.
L’OARCC desestima les al·legacions presentades tant pel departament com per Acciona, ja que considera que “el termini de construcció de les obres no pot considerar-se orientatiu, sinó que ha d’operar com un límit màxim, doncs el contrari seria alterar el principi que l’objecte del contracte ha de ser cert i no impedir que puguin existir una adequada comparació d’ofertes, vulnerant, en el cas contrari el principi d’igualtat del tracte”.
Aquesta resolució suposa una monumental patacada a Lluís Recoder, el conseller de Territori i Sostenibilitat que va adjudicar ATLL a Acciona en contra del parer d’altres membres de l’Executiu, els quals s’inclinaven per una empresa catalana com Agbar. El nou conseller de Territori, Santi Vila, s’estrena en el càrrec amb una patata calenta segurament inesperada. Ara s’haurà de veure si el departament presentarà recurs contra la resolució de l’OARCC, i si manté el mateix posicionament de les al·legacions presentades al recurs d’Agbar. En tot cas, és del tot previsible que Acciona dugui l’assumpte davant del contenciós-administratriu.
La resolució no implica l’adjudicació d’ATLL a Agbar, sinó que, a l’espera del que dictamini el TSJC, suposa a la pràctica la repetició del concurs. Però resulta que Acciona ja va pagar fa uns dies prop de 300 milions d’euros, la primera part dels 1.000 milions pels quals s’ha venut la privatització de la gestió d’ATLL durant el proper mig segle. Amb aquests 300 milions probablement la Generalitat va poder pagar la nòmina de desembre als funcionaris i empleats públics.
L’OARCC, en canvi, no estima una altra de les al·legacions presentades per Agbar, sobre el fet que Ferran Rodés sigui a la vegada conseller d’Acciona i president del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de la Generalitat, i per tant tingui la consideració d’alt càrrec del Govern català. Per l’OARCC, no es pot aplicar aquí la normativa segons la qual la Generalitat no pot contractar una empresa de la qual sigui administrador un alt càrrec, ja que no queda provat que Rodés exerceixi cap funció dins Acciona Agua SA, la filial d’Acciona que s’ha presentat al concurs, per molt que pertanyi al consell d’administració de l’empresa que té el 100% d’aquesta societat.
Sense comentaris