Ebre

La PDE posa deures urgents al Govern per fer el seu camí a Europa contra el pla de conca

Trobada d’alt nivel a tres bandes entre tres representants de la Plataforma, els consellers de Sostenibilitat i Agricultura i altres alts càrrecs dels dos departaments

Tres representants de la Plataforma en Defensa de l’Ebre han mantingut este matí una reunió amb els consellers de Territori i Sostenibilitat, i d’Agricultura, Santi Vila i Josep Maria Pelegrí, a la que han assistit també alts càrrecs dels dos departaments, per abordar qüestions relacionades amb el pla de conca. Després de l’escassa efectivitat pràctica que es va evidenciar en la recent convocatòria de la Comissió per a la Sostenibilitat, en esta cimera, els portaveus de la PDE, Manolo Tomàs, Susanna Abella i Matilde Font, han escoltat l’estratègia jurídica que planteja la Generalitat, que passa per presentar un contenciós administratiu contra el pla –ha de fer-ho abans del proper 5 de maig, quan acaba el termini legal- i dixar en segon terme la lluita europea, a expenses de com evolucione este contenciós. La importancia de la trobada, però, rau en les peticions que ha fet arribar la PDE al Govern, claus per afrontar la lluita europea.

D’una banda, pel que fa a l’estratègia jurídica de la Generalitat, la PDE reconeix que “no la compartix”, segons ha apuntat Tomàs a la sortida de la reunió, “perquè creiem que falta més contundència, però que respectem perquè segurament com a Govern tenen en compte altres consideracions que nosaltres com a Plataforma no tenim, per tant nosaltres no ens mourem del plantejament inicial en la via jurídica, que passa pel contenciós i també per la batalla a Europa”.

Els deures, posats

Ara bé, aprofitant la trobada, la PDE ha pres la iniciativa de plantejar un seguit de peticions als dos departaments involucrats que, de dur-se a la pràctica, i ho ha de fer la Generalitat, facilitarien el camí d’esta lluita europea que sí pensa plantejar la PDE. Es tracta que el Govern català redacte amb urgència, de fet abans del juny, els anomenats Plans de gestió pels espais Xarxa Natura 2000 on s’identifiquen a un nivell de detall adequat tant les amenaçes com les mesures necessàries que responguen a les exigències ecològiques dels seus hàbitats i espècies. Este document s’ha de fer en base a un informe, també a elaborar per la Generalitat, sobre els riscos de deteriorament dels hábitats i espècies d’interés comunitari d’estos espais com a conseqüència del Pla Hidrològic de la Conca de l’Ebre.

A més, un cop determinat sobre el paper l’estat ecològic del tram final del riu abans de l’estiu, s’ha plantejat també la revisió de la proposta de cabals de la Comissió de Sostenibilitat “per adecuar-la a la Instrucció de Planificació Hidrològica (Orden ARM/2656/2008), i reforçar la mateixa a partir de la millor informació cientifica actualment disponible”, ha apuntat la PDE.

Finalment, la demanda plantejada passa per la revisió i/o actualització dels Formularis Normalitzats de Dades dels espais esmentats de la Xarxa Natura 2000. Disposar d’estos documents ha de ser una eina rellevant per intentar tombar el pla de conca en base a la seua incompatibilitat amb directives ambientals marc europees.

Autora: Sílvia Berbís.

Font: Nació Digital.

Article anterior

Ballart plantea celebrar una consulta sobre la gestión del agua

Següent article

Convocatòria de concentració a Barcelona "PROU RIUS SEGRESTATS"

Sense comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *