Lleida farà una consulta sobre la privatització de l’aigua coincidint amb les eleccions europees
L’Assemblea en Defensa dels Serveis Públics de Lleida (ADSP) celebrarà el proper 25 de maig una consulta ciutadana sobre la titularitat de la gestió de l’aigua. El referèndum preguntarà a les lleidatanes i als lleidatans si volen que el servei d’abastiment d’aigua de la ciutat segueixi en mans d’una empresa privada o si, per contra, ha de tornar a ser propietat municipal. Aquesta consulta s’emmarca en la iniciativa del Multireferèndum 2014.
El Multireferèndum ha escollit les Eleccions Europees per celebrar una votació ciutadana sobre les ILP que les administracions han tombat en els últims anys. El Multireferèndum i l’ASDP de Lleida han acordat que el document, que se sotmetrà a votació popular el dia 25 de maig, inclogui a Lleida una pregunta sobre la privatització de l’aigua.
Estat del servei d’abastiment i sanejament d’aigua a Lleida
Una Unió Temporal d’Empreses (UTE) gestiona actualment l’abastiment d’aigua i la depuradora de la ciutat. L’empresa adjudicatària és “Aigües de Lleida”, una UTE –formada per Aqualia, Gestión Integral del Agua SA i Fomento de Construcciones y Contratas SA–, que té la concessió del servei des del 1993. El 1996, la Paeria encarrega també a la mateixa UTE la gestió de la depuradora i el 2013 es renova el conveni per un total de deu anys més.
L’empresa concessionària ha incrementat un 35% el rebut municipal de l’aigua. Aquesta xifra se suma a la pujada del 35% de l’any passat i a l’augment del 7,2% del cànon de l’aigua, aplicat per la Generalitat. En aquest sentit, el portaveu de l’ADSP, Josep Maria Jansà, ha assegurat que “aquest increment continuat en el preu fa evident que la privatització prima el benefici empresarial per davant de les finalitats socials d’un servei bàsic per a la ciutadania”. Jansà ha dit, a més, que “la privatització de qualsevol servei públic suposa aplicar als serveis una visió estrictament econòmica, oblidant la responsabilitat social que li pertoca”.
Per aquest motiu, l’ADSP aposta per remunicipalitzar els serveis privatitzats per la Paeria. Considera que cal tornar-los a mans públiques per controlar-ne l’increment de preus i augmentar al mateix temps els ingressos municipals. L’Assemblea ja ha anunciat que continuarà mobilitzant-se més enllà del 25 de maig.
Exemples de remunicipalitzacions
Als Països Catalans, l’ajuntament d’Alfès ha decidit trencar definitivament amb l’empresa Aigües de Catalunya que, fins al mes de gener, s’encarregava de la gestió de l’aigua al municipi. Després d’un llarg procés de negociacions, el consistori s’ha sumat a la reivindicació que la CUP portava fent des de l’inici de la legislatura i ha dedicit tornar la gestió de l’aigua a mans municipals. Arrel d’això, l’Assemblea Territorial de Ponent de la CUP ha impulsat la presentació de mocions per sol•licitar que l’aigua torni a mans públiques.
Segons dades de la plataforma “Aigua és vida”, algunes ciutats europees també han apostat per la remunicipalització dels serveis públics, en especial, de l’aigua. L’Ajuntament de París va substituir el 2010 les companyies privades per un servei municipal d’aigua. La ciutat va estalviar així al voltant de 35 milions d’euros el primer any i va reduir la tarifa en un 8%. Les concessions d’abastiment d’aigua de Bourdeus o Brest estan expirant i els seus ajuntaments han decidit seguir l’exemple de París.
El consistori de Prest, a Hongria, va decidir a finals del 2012 remunicipalitzar l’aigua. A Alemanya, la ciutat de Berlín ha tornat a mans públiques la gestió de l’aigua, seguint l’exemple de més de 170 municipis que, des del 2007, han remunicipalitzat aquest servei o el de l’electricitat. També Itàlia, en un referèndum constitucional, es va oposar a la privatització de la gestió de l’aigua.
Autors: Pau Jovillà i Joana Soto.
Font: Setmanari La Directa.
Sense comentaris