BARCELONAManifestos

Manifest “Posem Límits Al Turisme”

Barcelona rep anualment uns 31 milions de visitants, gairebé 20 vegades el nombre de persones que hi vivim, que som 1,6 milions i, tenint en compte l’estada mitjana, representen un 10% de la població cada dia. La meitat són turistes que pernocten una mitjana de 2,9 nits, i l’altra meitat són visitants de només un dia. Això suposa més de 160.000 visites diàries i converteix Barcelona en una de les ciutats més turistitzades a escala global.

La ciutadania en pateix directament les conseqüències amb l’augment de preu dels habitatges i del cost de la vida, l’especialització turística i la gentrificació dels barris, la precarietat laboral del sector, la contaminació i emissions que generen els desplaçaments en vehicles de motor i els avions i creuers, la pressió sobre els serveis públics (transport, sanitat, neteja, seguretat…), la mercantilització del patrimoni i la pèrdua d’identitat local i despossessió de la ciutat, la massificació de l’espai i el transport públic. La dependència d’un sector turístic que no redistribueix els ingents beneficis augmenta les desigualtats socials i fa la ciutat vulnerable a tota mena de crisi sobrevinguda. I la indignació creix davant d’esdeveniments com la Copa Amèrica de vela, la desfilada Louis Vuitton al Park Güell o la Fórmula 1 al centre de la ciutat.

Els governants continuen repetint el mantra dels milions d’euros d’impacte econòmic i del “turisme és bo per a tothom”, però són incapaços de proposar veritables mesures de decreixement turístic, malgrat que el 61,5% del veïnat pensa que Barcelona ha arribat al límit de la capacitat turística.

La ciutadania organitzada presenta avui 13 propostes que exigim implementar urgentment per fer decréixer el turisme massiu d’una vegada per totes i de manera immediata:

1. Reducció de l’activitat i infraestructura aeroportuària
Retirada sense condicions de tots els plans d’ampliació de l’activitat i de les infraestructures aeroportuàries, definició immediata de plans de reducció de línies de vols, nacionals i internacionals, i prohibició dels jets privats.

2. Tancament de terminals de creuers
Reducció del nombre de terminals de creuers al Port de Barcelona, començant per la cancel·lació anticipada (abans de 2027) de les concessions de les terminals A, B i C, i creació d’una taula ciutadana amb institucions i entitats socials i ambientals per planificar la finalització anticipada de les concessions de la resta de terminals.

3. Cap més allotjament turístic a la ciutat
Prohibició de la concessió de qualsevol llicència d’allotjament turístic a tota la ciutat, inclosos hotels, residències d’estudiants i colivings, i elaboració d’un pla d’allotjaments turístics metropolità restrictiu.

4. Eliminació dels pisos turístics i regulació del lloguer de temporada i d’habitacions
Recuperació immediata dels pisos desviats al mercat turístic i de curta durada per al seu ús residencial de lloguer de llarga durada, a través de la revocació de totes les llicències de pis turístic. Equiparació dels contractes de temporada i del lloguer d’habitacions a les condicions de la LAU (durada mínima dels contractes i preu regulat).

5. Erradicació dels pisos turístics il·legals
Reforç dels equips d’inspecció i sanció per perseguir i tancar els pisos turístics il·legals. Implementació d’un protocol d’actuació d’aquests equips més àgil, que permeti superar la baixa eficàcia actual.

6. Límit als macroesdeveniments
Introducció de dues condicions per a la celebració de qualsevol macroesdeveniment:
– elaboració d’informes d’impactes, tant socials (treball, habitatge, espai públic, mobilitat, salut…) com ambientals
– consulta ciutadana vinculant

7. Fi dels privilegis del sector turístic en la gestió de l’aigua
Equiparació de la indústria turística, incloent-hi tots els tipus d’allotjament turístic, a la resta d’activitats industrials, perquè assumeixi restriccions en els protocols de sequera.
Control i auditoria del consum d’aigua del sector turístic i imposició de consums màxims on sigui necessari.
Tractament del turisme com a activitat econòmica no essencial quant a planificació en la gestió de l’aigua.

8. Desmercantilització de l’espai públic
Aturada i reversió dels processos de museïtzació i mercantilització dels espais públics, com Montjuïc, les Bateries Antiaèries o el Port ciutat. En el cas del Park Güell, com a mesura urgent de transició, reduir al 50% el nombre d’entrades a la venda fins que la pressió turística baixi i es pugui fer la desitjable obertura.

9. Condicions laborals dignes i justes al sector terciari turístic
Revisió a l’alça i marc regulador mínim dels convenis col.lectius d’hostaleria, restauració i comerç. Prohibició de l’externalització i subcontractació, programa especial i contundent d’inspecció laboral per lluitar contra l’abús i irregularitats laboral.
Pla general de formació i especialització del sector per a la professionalització dels i les treballadores.
Eliminació de l’obertura en diumenges i festius.

10. Recuperació del comerç per a la gent
Protecció del comerç de proximitat amb activitats d’ús quotidià i necessaris per a la vida de veïns i veïnes, regulació del preu dels lloguers comercials.
Regulació o prohibició, segons el cas, de les llicències d’establiments i serveis destinats al turisme, i les terrasses de bars i restaurants.
Prohibició de les parades de degustació als mercats municipals.

11. Abandonament de la promoció pública del turisme
Fi de la promoció turística de la ciutat amb diners públics, i de les subvencions i exempcions fiscals al sector.
Desmantellament del consorci Turisme de Barcelona i conversió en agència pública per a la reducció i reconversió del sector, el foment d’alternatives econòmiques i elaboració de plans de formació i reinserció per a les extreballadores.

12. Facturació al sector turístic de la despesa pública que genera
Elaboració d’un estudi en profunditat sobre els serveis públics explotats quotidianament per la indústria turística, per tal d’imputar-li la despesa corresponent quant a transport, neteja i manteniment, gestió de residus, seguretat, sanitat, etc.

13. Elaboració de polítiques públiques de lleure local
Procés de transformació del sector turístic i elaboració d’una política pública adreçats a satisfer les necessitats de descans, lleure i recreació de la majoria de la població local, en un marc de proximitat geogràfica i en relació amb l’associacionisme i l’economia social i solidària.

Avui, com en altres ciutats abans i pròximament, som moltes les persones que hem sortit al carrer per exigir que s’imposin límits al turisme per tal de fer-lo decréixer contundentment i d’una vegada per totes. Denunciem també els abusos i els greus impactes negatius que provoca aquesta activitat en la ciutat i en la ciutadania i el medi. Però això no acaba aquí, continuarem lluitant per fer complir aquestes demandes, sense deixar de denunciar alhora les cortines de fum i mesures descafeïnades que sistemàticament creen les administracions. Perquè ja en tenim PROU!, i així ho hem deixat clar avui. Mentrestant, recordeu que ja està en marxa la Copa Amèrica de Vela, que la fase final de la competició comença el 22 d’agost i que hem de ser molta gent activa si volem impedir que aquest macroesdeveniment torni a celebrar-se a Barcelona.

Per acabar, recordem també que durant la celebració de la Copa Amèrica tindrà lloc la fira internacional de l’especulació immobiliària, The District. Les companyes de la lluita per l’habitatge ja estan organitzant-se per incomodar i impedir que tingui lloc aquest congrés; apunteu-vos les dates: del 25 al 27 de setembre.

I recordeu que això no és la fi de la lluita, sinó només l’inici de la continuació, d’una nova embranzida que aquesta vegada no pot parar fins a aconseguir posar límits restrictius al turisme.

Fem fora tots els lobbis
No a la Copa Amèrica
Posem límits al turisme
Decreixement turístic JA!

Article anterior

Veus del món de la cultura i 80 entitats fem crida a la manifestació del 6 de juliol

Següent article

La Cimera Social de l’Aigua ens reunim amb els principals partits per situar la gestió de l’aigua en les negociacions del nou govern i exigir mesures davant la sequera