Notícia – Denuncien que Girona no ha fet concursos públics per adjudicar la gestió de l’aigua
‘Aigua és vida’ reclama que es garanteixi l’accés universal a l’aigua i no es tallin les fonts públiques
La plataforma ‘Aigua és Vida’ ha denunciat que Girona no ha convocat concursos públics per adjudicar la gestió de l’aigua. La plataforma, que estrena secció local, s’ha fixat com a objectiu resoldre “dubtes” del contracte actual amb l’empresa Girona S. A. perquè creuen que té aspectes “poc clars”.
Els ecologistes detallen que la concessió data del 21 de juny del 1976, encara en dictadura, i que, des de llavors, “no hi ha hagut cap altre concurs públic”. “Una empresa que té un contracte inicial de 12 anys, al final gestiona durant 44 anys”, han criticat. Els ecologistes reclamen el retorn del cabal del Ter i que els ajuntaments no tallin les fonts públiques per garantir l’accés universal a l’aigua.
El ple del març de l’Ajuntament de Girona va aprovar una pròrroga de vuit anys per a l’empresa mixta Aigües de Girona, Salt i Sarrià de Ter. CiU i PPC hi van votar a favor, el PSC es va abstenir i hi van votar en contra ICV i la CUP. L’empresa té un deute de 7,5 MEUR per crèdits que ha anat demanant per fer infraestructures i la pròrroga preveu un pla econòmic i financer per reduir-lo fins als 3 MEUR el 2020. L’empresa haurà de fer obres de manteniment per valor de 3.170.000 euros durant aquests vuit anys.
La Plataforma ‘Aigua és Vida’ no veu amb bons ulls aquesta pròrroga i creu que hi ha alguns aspectes “foscos” en la concessió de la gestió de l’aigua a Aigües de Girona, Salt i Sarrià de Ter, una empresa mixta amb participació majoritària de l’empresa Girona S.A. i dels tres ajuntaments.
Segons ha explicat un portaveu de la plataforma, Aleix Pagès, han creat un grup de treball dins ‘Aigua és Vida’ que juntament amb assessors jurídics estan analitzant la concessió. Els ecologistes ja avancen que un dels aspectes escamosos per a ells és que s’adjudiqués la gestió en època franquista, l’any 1976, i que, des de llavors, no s’hagi convocat cap nou concurs públic.
“Només hi ha hagut modificacions puntuals que ens han portat fins al dia d’avui i que, amb la pròrroga del passat 11 de març, ens portarà fins a 31 de desembre del 2020”, han criticat els naturalistes.
La plataforma ‘Aigua és Vida’ ha presentat públicament la secció local de Girona aquest dijous. La plataforma unifica sota un sol paraigua l’Associació de Naturalistes de Girona, l’Ateneu Naturalista de Girona, la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, els iaioflautes i diverses entitats veïnals.
Retorn del cabal del Ter
Un dels eixos de la plataforma també serà el de treballar perquè el retorn del cabal del Ter sigui una realitat. Els ecologistes han assegurat que en algunes èpoques de l’any arriba a “desaparèixer” un quilòmetre de riu per manca de cabal. “Això és un incompliment flagrant”, ha afirmat Pau Masramon.
A més, també critiquen durament l’increment de la tarifa de l’aigua aprovat per acord de ple i consideren que és un “cànon” per aconseguir reduir el dèficit de l’empresa d’aigües.
La plataforma ha entrat un escrit aquest dijous a l’empresa Aigües de Girona, Salt i Sarrià i ha demanat informació sobre diversos aspectes, com ara els talls d’aigua que hi ha hagut. “Sabem que el servei d’aigua ha perdut uns 1.000 abonats en un any”, afirma la plataforma que vol saber les dades al detall i saber si són per negocis que han tancat o si hi ha famílies que no poden pagar el subministrament i s’han quedat sense aigua.
‘Aigua és vida’ també ha criticat que es talli l’aigua de les fonts i demanen que es garanteixi l’accés universal als recursos hídrics. “És un bé públic que ha de ser per tothom”, han conclòs.
Sense comentaris