Notícia – El despropòsit d’ATLL fa créixer les veus que reclamen la gestió pública de l’aigua (ERC, PSC, ICV-EUiA i CUP)
ERC, PSC i ICV-EUiA consideren que s’ha de fer marxa enrere en la privatització endegada per la Generalitat i recuperar el control d’aquest bé essencial, una petició que la CUP ja incorporava al seu programa. Mas-Colell, però, deixa clar que amb independència que ATLL quedi en mans d’Acciona o Agbar no pensen renunciar al procés
L’anul·lació de l’adjudicació d’Aigües Ter-Llobregat a Acciona confirmada aquest dimecres pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha fet créixer les veus dins el Parlament que reclamen la gestió pública de l’aigua. Si durant la campanya per a les eleccions del passat 25 de novembre, la CUP va ser de les poques formacions que van fer bandera d’aquesta causa i van recordar que han remunicipalitzat el servei en baixa –des dels dipòsits municipals fins a les llars- en alguns dels pobles on tenen l’alcaldia, ara també PSC, ERC i ICV-EUiA han reclamat que la Generalitat recuperi el control públic d’ATLL. Mentrestant, el Govern manté que no pensa fer marxa enrere en el procés de privatització, amb independència que finalment la companyia acabi controlada per Acciona o Agbar, l’altra aspirant.
Jordi Terrades, portaveu socialista a la comissió de Territori i Sostenibilitat, ha manifestat que la privatització d’ATLL “ha estat un despropòsit que no defensa l’interès públic” i ha reclamat que “aprofitin que estem en Setmana Santa” per ressucitar l’empresa i “retornar-la a mans públiques”. La mateixa demanda l’ha fet Salvador Milà (ICV-EUiA). Des d’ERC, el diputat Marc Sanglas ha comentat que la seva formació “s’oposa a qualsevol procés de privatització del cicle de l’aigua perquè l’accés a l’aigua potable i al sanejament és un dret universal i configuren un servei públic bàsic”. En tot cas, els republicans aposten perquè ATLL torni a mans públiques “en el moment en què ho permeti el context econòmic”.
Més enllà de reclamar el retorn d’ATLL al control públic, les tres formacions han coincidit a exigir “responsabilitats polítiques” al Govern de Mas, si es confirma el despropòsit, atès que Acciona ja va avisar que si perd la concessió reclamarà una indemnització per danys. C’s i PP també han fet la mateixa demanda, però en canvi no defensen la gestió pública de l’aigua. ATLL s’encarrega de la gestió de l’aigua en alta, és a dir, des de les fonts fins als dipòsits municipals.
L’empresa pública va ser adjudicada a la madrilenya Acciona el passat novembre, per un període de 50 anys i a canvi del pagament de 1.000 milions d’euros, dels quals ja se n’han abonat uns 300. Col·lectius com Aigua és Vida ja van denunciar en el seu moment l’operació, la major privatització en la història de la Generalitat, perquè suposaria un encariment de les tarifes de l’aigua que paguen els usuaris, un fet que ja es va confirmar al desembre amb l’augment de preus aprovat per l’Àrea Metropolitana de Barcelona.
2 Comentaris
Reblogged this on Associació Salut i Agroecologia (ASiA).
Jo crec que hauriem de repassar els programes electorals de les darreres eleccions perquè més enllà de les actuacions que hem fet cadascù on ens tocava – a l’AMB la d’ICV ha estat clara, no aixi la d’altres – el d’ICV-EUiA era també ben clar pel que fa a recuperar el procés de privatització d’ATLL