Notícia – ICV demana dimissions per ATLL i portarà el concurs a Brussel·les
Font: Ara
Herrera defensa la gestió d’Iniciativa en l’àmbit de l’aigua
Iniciativa per Catalunya Verds (ICV) entra en la que pot anomenar-se ja com la guerra de l’aigua. El secretari general dels ecosocialistes, Joan Herrera, va demanar ahir dimissions ¿immediates” al Govern arran de la privatització del servei de l’empresa pública Aigües Ter Llobregat (ATLL). Herrera va anar més enllà i va advertir a l’executiu català que ICV portarà aquest concurs, que és la privatització més important de la història de la Generalitat, davant la Comissió Europea.
El líder d’Iniciativa va assegurar en una entrevista a Catalunya Ràdio que el conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell, va impulsar la concessió durant 50 anys d’ATLL a Acciona ¿per una quadratura comptable malgrat saber que podria donar lloc a indemnitzacions milionàries”.
L’executiu presidit per Artur Mas va adjudicar ATLL el 6 de novembre passat a un consorci liderat pel grup Acciona i completat pel banc d’inversió brasiler BTG Pactual i les famílies catalanes Rodés i Godia. El consorci guanyador es va imposar a l’oferta presentada per Aigües de Barcelona (Agbar).
Tal com establien les bases del concurs l’adjudicatari va abonar abans de finals d’any un pagament inicial de 300 milions d’euros a la Generalitat. Els 700 milions d’euros restants -ja que l’import global de la privatització és de mil milionss’han de satisfer a través d’un cànon al llarg dels 50 anys de la concessió.
Batalla legal
La resolució del concurs està ara en mans dels tribunals. Primer l’Organisme Administratiu de Recursos Contractuals de Catalunya (OARCC) va dictaminar que l’adjudicació a Acciona havia de quedar sense efecte. Posteriorment el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va donar la raó a Agbar i va confirmar la decisió de l’OARCC. El Govern va presentar aquest dilluns un recurs de reposició davant el TSJC contra la interlocutòria i Acciona ja ha advertit que recorrerà al Tribunal Suprem.
La Generalitat està disposada a arribar fins al final en aquesta batalla, ja que s’hi juga els mil milions d’euros que es va apuntar per esmorteir el dèficit del 2012.
Per la seva banda, Herrera va defensar la gestió que va fer ICV-EUiA al capdavant de les polítiques d’aigua a Catalunya durant l’etapa del tripartit (els ecosocialistes van ocupar la conselleria de Medi Ambient) i va lamentar que ¿no deixa de ser estrany” que el govern de Mas hagi assumit el dèficit de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals o d’algunes infraestructures viàries, però en canvi no faci el mateix amb les inversions hidràuliques.
A finals del 2010 el deute de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), de la qual depèn ATLL, ascendia a 1.927 milions d’euros, i el passiu se situa ara entorn dels 1.130 milions. Herrera es va defensar dient que el deute d’ATLL és fruit d’inversions per transformar un diagnòstic: abans del tripartit hi havia ¿més del 50% dels rius contaminats i no estava garantit” el subministrament d’aigua a Barcelona en cas de forta sequera.
El líder d’ICV va considerar un ¿escàndol” que, a finals d’any, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) decidís que una empresa participada en un 85% per Agbar i en un 15% per la mateixa AMB gestionés tot el cicle de l’aigua en aquest territori.
El president de l’ACA i expresident d’ATLL fins a la seva privatització, Leonard Carcolé, va presentar fa uns dies la seva dimissió. Sota el seu mandat, l’ACAha presentat un recurs davant del TSJC en què considera que la nova societat envaeix competències de la Generalitat. Carcolé va treballar a Agbar durant tretze anys.
Sense comentaris