Notícia – La privatització de la gestió d’Aigües TerLlobregat sortirà molt cara als ciutadans
Font: el Periódico
Un assumpte tenebrós
La polèmica per la concessió d’Aigües Ter-Llobregat (ATLL) a Acciona em va coincidir amb el fnal de la lectura de la que es considera la primera novel·la policíaca del món, Un assumpte tenebrós, d’Honoré de Balzac. L’obra s’inspira en un fet real, el segrest d’un destacat senador a la França napoleònica, en què es barregen altíssims interessos polítics amb un relat detectivesc carregat de complexos supòsits, on abunda el misteri, encara que, al fnal, ningú descobreix la veritat i el mal queda impune. Doncs bé, una mica d’això hi ha en aquest procés potiner de privatització, que juntament amb el dels túnels de Vallvidriera i el Cadí, es va perpetrar enmig de l’últim procés electoral amb el f d’obtenir diners líquids davant la calamitosa situació fnancera de la Generalitat. Recordem que durant la campanya Artur Mas no va fer al·lusió a aquest assumpte, malgrat que signifcarà un considerable augment de la tarifa de l’aigua, com tampoc a les retallades de 4.000 milions el 2013, només revelades després del 2 5-N. I és que l’esbombada consulta serveix per emmascarar-ho tot. Es dissenyen noves estructures d’Estat, mentre es venen les existents. A Mas no li interessava parlar-ne, és clar, però tampoc l’erràtica oposició va saber portar-ho al debat electoral.
Fa una setmana, la venda a Acciona va ser revocada per l’Òrgan Administratiu de Recursos Contractuals de Catalunya, una ofcina de recent creació que dóna compliment a una directiva europea per fscalitzar els contractes públics. La seva resolució és executiva i vinculant per al Govern, raó per la qual el famant conseller de Presidència, Francesc Homs, anuncia un recurs d’aires surrealistes contra la mateixa Generalitat al TSJC. L’assumpte és tenebrós, no tant pel fasco de l’operació, que també, sinó pel que té d’opac i de velat. Per un costat, hi ha una lluita entre dos conglomerats econòmics internacionals en aliança amb empreses catalanes i poderoses famílies locals. I, per un altre, hi ha uns implícits polítics en la formació del nou Govern entorn de la misteriosa marxa de Lluís Recoder com a conseller de Territori, que no abandona el seu escó sinó que sembla prepararse per prendre el relleu de Mas per si aquest fracassa en el seu viatge cap a Ítaca.
Entre Acciona i Agbar s’està lliurant una dura batalla per aconseguir aquest suculent negoci a compte de la butxaca dels ciutadans. La privatització d’ATLL ens sortirà molt cara. L’interessant seria saber quina és la taxa de retorn, o sigui, l’interès financer, pels gairebé 300 milions que Acciona ja ha pagat a la Generalitat i pels 700 restants durant els 50 anys vinents. El punt tenebrós de l’assumpte seria saber quin percentatge de l’astronòmic augment de la tarifa de l’aigua anirà a lucrar el hòlding fnalment guanyador.
Sense comentaris