NP: La gestió de l’aigua en les eleccions del 25-N
Les entitats, xarxes i plataformes sotasignades el 7 de novembre es van adreçar a totes les formacions polítiques que es van presentar a les quatre circumscripcions electorals per tal de saber què proposen i/o com es posicionen en diversos temes de la gestió de l’aigua a Catalunya (a l’Annex I figuren els partits i les adreces als que s’ha fet arribar el qüestionari).
De les 14 formacions consultades únicament quatre (PSC, ERC, ICV-EUiA i CUP) ens han fet arribar la seva opinió. Val a dir, però, que no tenim constància de que els partits que no han respost hagin rebut la carta amb el qüestionari. Així, els partits que no han respost, i dels que sí tenim constància que van rebre el qüestionari abans del dia 15 de novembre, han estat: CiU, PP, PxC i SI. La valoració de la participació és, al nostre entendre, molt baixa i posa de manifest un cert grau de despreocupació d’un nombre important de partits polítics per aspectes que són d’interès, i que afectaran, a tota la ciutadania. No ens referim només a aspectes claus per la conservació dels nostres ecosistemes aquàtics, que malauradament encara no preocupen suficientment a la totalitat de la població, i com sembla a molts polítics, sinó també a aspectes que properament seran motiu de conversa en totes les llars catalanes, com per exemple el preu de l’aigua. Volem deixar palès que ens preocupa molt observar que alguns polítics no responen a la ciutadania ni quan estan demanant el seu vot: si ara ja no ens escolten, quina mida tindran els taps de cera que es posaran el dia 26? Evidentment, no totes les formacions, ni totes les persones que es dediquen a la política, són iguals. Per això volem agrair als quatre partits que han respost a les sis qüestions que els hi hem plantejat la seva participació.
Per tal de valorar sintèticament cadascuna de les respostes de cadascun dels partits us fem arribar una taula que utilitza el codi de colors d’un semàfor (verd – força d’acord; groc – parcialment d’acord o resposta ambigua; vermell – en desacord) i a on indiquem quin grau de coincidència hi ha entre una resposta determinada i l’opinió de les entitats, xarxes i plataformes sotasignades. La nostra valoració del global de respostes la trobareu després de la taula. Comentar-vos que al final del document, en l’Annex 2, trobareu les cadascuna de les respostes que ens han fet arribar.
Preguntes:
1. Atès que els cabals de manteniment són claus per aconseguir el bon estat ecològic dels rius per al 2015 i a Catalunya han estat fixats mitjançant el Pla Sectorial de Cabals de Manteniment i que per a la seva implantació cal l’aprovació dels diversos Plans Zonals d’Implantació de Cabals de Manteniment. Quan s’aprovarà definitivament el de l’Alt Ter i els de la resta de conques?
2. Quin criteri teniu previst al vostre programa electoral (25‐N), per tal d’aconseguir l’abastament garantit i continu de la RMB (5 milions de ciutadans), i simultàniament complir escrupolosament els cabals legals mínims establerts a tot el curs natural del riu Ter, evitant que l’actual transvasament abusiu, il•legal, cíclic i sistemàtic, quedi impune com fins ara ?
3. Què considereu que hauria de fer el Govern de Catalunya davant la insuficient proposta del Pla Hidrològic de l’Ebre respecte els cabals de l’Ebre i del Segre?
4. Tenint en compte que l’aigua és un bé comú social i del territori, quines propostes teniu per mantenir i potenciar la gestió pública de l’aigua a Catalunya?
5. Proposeu la privatització d’alguna part de la gestió del cicle de l’aigua? Amb quina finalitat?
6. Com penseu solucionar el dèficit econòmic de l’Agència Catalana de l’Aigua?
Pots veure el document complert amb les respostes aquí
Les respostes obtingudes es caracteritzen per una doble coincidència de plantejaments. Per una banda entre els mateixos partits polítics i, per l’altre, amb els de les entitats, plataformes i xarxes sotasignades. Sorprèn aquesta coincidència pel fet que les entitats en qüestió veiem que la materialització de les polítiques de gestió de l’aigua van en un sentit molt diferent al que considerem adient i, si bé es cert que darrerament s’han aguditzat molt les polítiques que afavoreixen una mala gestió dels recursos i que malmeten els ecosistemes, val a dir que en anteriors legislatures també considerem que la gestió no va ser la més adequada. Ens congratulem molt d’aquesta coincidència d’objectius, però no ens enganyem: sembla que només aquells partits amb els que coincidim en bona mesura han considerat adient respondre’ns. Per tant, la valoració del resultat del qüestionari per part de les entitats no és tan el positiu com ens agradaria, ja que si bé hi ha partits amb els que compartim bona part dels nostres plantejaments, no deixa de ser cert que d’altres que possiblement discrepen més de les nostres idees senzillament ens ignorin. Malament fan els polítics que es posen la paraula “democràcia” a la boca a cada míting, però que després no es prenen la molèstia d’explicar la seva opinió quan se’ls demana.
Atentament,
– Plataforma Aigua és Vida
– Plataforma d’Oposició als Transvasaments
– Plataforma en defensa de l’Ebre
– Xarxa per una Nova Cultura de l’Aigua
– Associació de Naturalistes de Girona
– Ateneu Juvenil, Cultural i Naturalista de Girona
– Centre per a la Sostenibilitat Territorial
– Ecologistes en Acció
– Gent del Ter
– Grup de Defensa del Ter
– LIMNOS
1 Comentari
A Girona el Debat Electoral 25-N organitzat per la Mesa d’Entitats, va aportar molta informació de tots els partits sobre la problemàtica de la gestió del cicle complet de l’aigua a Catalunya i en concret del sobreexplotat i agònic riu Ter.
Link del vídeo: http://vimeo.com/54028040