Participem en el pòdcast de Crític: “S’ha acabat la sequera?”
Com s’ha gestionat l’escassetat de pluges? Qui controla l’aigua? En parlem Dante Maschio, portaveu d’Aigua és Vida i membre d’Enginyeria sense Fronteres, amb el director de la Corporación Ecológica y Cultural Penca de Sábila, Javier Márquez.
Durant mesos hem obert telenotícies, portades de diari, i hem dedicat hores de tertúlies a un mateix tema: la sequera que patia Catalunya. Per durada, extensió i intensitat, ha estat la pitjor del segle. Manca de pluges, reserves dels embassaments per sota del 15% de la seva capacitat, restriccions –que no s’han aplicat de manera homogènia entre tots els sectors–, i la sensació d’haver tornat a desaprofitar l’oportunitat de repensar el model econòmic i productiu que fa que aquests episodis siguin cada cop més freqüents.
De fet, segons l’enquesta del Centre d’Estudis d’Opinió del març d’aquest any, els catalans situaven la sequera com el principal problema del país. Tanmateix, l’interès informatiu sobre aquest fenomen ha anat decaient al ritme que han tornat les pluges i les restriccions s’han flexibilitzat. La problemàtica, però, no s’ha acabat. Al davant, tenim mesos complicats amb les campanyes de reg, les onades de calor i una temporada turística que ja ara bat tots els rècords.
Podem donar per acabada la sequera? Com s’ha gestionat? Qui controla l’aigua? En aquest capítol especial d’El pòdcast de CRÍTIC, que impulsem amb el suport d’Enginyeria sense Fronteres, xerrem de tot plegat amb Dante Maschio, membre d’aquesta associació i portaveu de la plataforma Aigual és Vida. També ens acompanya el director de la Corporación Ecológica y Cultural Penca de Sábila, Javier Márquez, que ens parla de la gestió comunitària de l’aigua a l’Amèrica Llatina. Trobareu la conversa sencera a Spotify i a iVoox.