Sin categoría

Presentació estudi. ‘Aigua i emergència climàtica a l’AMB’

Quins són els efectes del canvi climàtic sobre el cicle de l’aigua a l’Àrea Metropolitana de Barcelona? La crisi climàtica també s’està manifestant a l’AMB i això afecta la disponibilitat i l’abastament d’aigua i, per tant, el deure de garantir el Dret Humà a l’Aigua i al Sanejament (DHAS). La presentació de l’informe La garantia del Dret Humà a l’Aigua i al Sanejament davant l’emergència climàtica” coincideix amb un moment en què el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) informa que tenim una sequera excepcional des de fa com a mínim un any.

L’estudi que hem realitzat conjuntament amb Ecologistes en Acció Catalunya i Enginyeria Sense Fronteres alerta sobre els impactes que tenen l’augment de les temperatures i les oscil·lacions de les precipitacions sobre els usos i el cicle de l’aigua. A partir de diferents veus procedents de l’àmbit acadèmic, institucional i de moviments socials i plataformes ciutadanes, l’informe aporta una comprensió ecosistèmica i amplia de la gestió de l’aigua i la vulnerabilitat de l’AMB als efectes de la crisi climàtica. També aporta una anàlisi dels plans de l’administració per fer front a l’emergència climàtica, així com recomanacions i propostes per adaptar-nos-hi tot garantit els drets humans.

El risc de garantia d’abastament d’aigua i sanejament s’agreuja de forma diferenciada en la conca mediterrània. L’emergència climàtica no és un problema futur sinó una realitat imperant. A l’AMB, el canvi climàtic impacta sobre el cicle de l’aigua i es manifesta generant vulnerabilitats ambientals i socials que posen en risc la garantia d’aigua. 

No podem oblidar que l’emergència climàtica no és més que la conseqüència d’un Canvi Global i un model insostenible de desenvolupament. El creixement desmesurat de l’AMB i de les societats occidentals és el vertader elefant a la sala que cal atendre amb urgència. I en aquest debat, la preservació dels ecosistemes, les polítiques urbanístiques, la privatització i mercantilització de l’aigua també s’han d’abordar.

L’acte de presentació tindrà lloc el dimarts 15 de febrer a les 18:00 hores a La Lleialtat Santsenca (C/Olzinelles, 11, Barcelona). Inscripcions a https://bit.ly/EmergenciaAigua15F

Moderació: Dante Maschio, Enginyeria Sense Fronteres (ESF)

Presentació de l’informe i les seves conclusions a càrrec de les autores: Beatriz Felipe, Isabel Vilaseca i Pol Mascaró

Taula Rodona amb la participació de:

  • Matilde Font – Plataforma en Defensa de l’Ebre
  • Ria Jabbour – Xarxa per la Justícia Climàtica i Acció Ecofeminista
  • Jaume Grau – Ecologistes en Acció del Baix Llobregat i SOS Baix Llobregat i L’H
  • Míriam Planas – Aigua és Vida

 

 

Article anterior

[Comunicado] Agbar presenta una subida del 7’4% del recibo del agua al AMB, mientras se siguen pagando costes no asociados al recibo al agua en la actual tarifa.

Següent article

[COMUNICAT] En plena sequera i en context de crisi climàtica qüestionem l’actual política d’oferta d’aigua i exigim passar a una gestió de la demanda