Una marxa per la vida del riu Gaià
Durant tres dies,117persones han participat en la V Marxa per les Terres del Gaià i han caminat els 69 km que separen les Fonts de les Canelles de Santa Coloma i la desembocadura del riu.
Per cinquè any consecutiu s’ha celebrat la Marxa per les Terres del Gaià, durant els dies 2,3 i 4 de maig, organitzada per l’Associació Terres del Gaià, amb el suport de diferents entitats i ajuntaments de la conca d’aquest riu.
En aquesta darrera edició hi han participat 117 persones, de les quals 45 han recorregut les tres etapes en què es va dividir la marxa; és a dir, caminant els 69 quilòmetres que separen les Fonts de les Canelles de Santa Coloma de Queralt fins a la desembocadura a la platja de Tamarit.
El punt de partida va ser divendres passat a les deu del matí des de les fonts de Santa Coloma -indret considerat com el naixement del riuper emprendre els camins dels antics molins, el barranc de Biure de Gaià, Pontils, Santa Perpètua de Gaià i pernoctar a Querol, després de completar una distància de 20 quilòmetres.
La segona etapa va sortir de Querol, per cobrir un itinerari de 28 quilòmetres, amb un temps força calorós, per deturar-se al Pont d’Armentera. Allí els caminants van ser obsequiats amb un aperitiu, mentre que la segona parada va ser a Santes Creus, a l’hora de dinar, un dels punts de major bellesa del curs mitjà del riu Gaià. La represa de la ruta va ser des de l’albereda que hi ha a l’indret, camí d’Aiguamúrcia, i segint el riu fins a Vila-rodona, Bràfim, per acabar a Vilabella, el lloc on es va sojornar.
A la tercera i última etapa, en el moment de sortir s’hi van afegir fins a 60 veïns de Vilabella a l’hora d’enfilar diversos camins rurals que els havien de portar fins al Catllar, on van poder admirar la zona humida de la resclosa que ha estat recentment recuperada. És allí que es va constatar la vida que hi ha al riu,amb tortugues de rierol, polles d’aigua o ànecs coll verd entre d’altres, abans d’esmorzar al parc de la Torre d’en Guiu. Recuperades les forces, amb una dotzena de catllarencs que es van sumar al grup, la marxa es dirigí cap al Turó de Sant Simplici, el mirador des d’on es divisa una magnífica panoràmica de la costa, que abasta del cap Salou a Torredembarra.
Després de dinar a l’Hort de la Sínia, a la desembocadura del Gaià a Tamarit, es va llegir el manifest, tal com s’havia fet durant
la marxa en alguns dels pobles inclosos en el recorregut, i en els quals alcaldes o regidors van donar la benvinguda als participants.
L’objectiu de la Marxa perles Terres del Gaià és el de reivindicar la conservació i protecció d’aquest territori i la recuperació del cabal ecològic del riu en el seu tram baix, arran del llarg segrest motivat per l’embassament del Catllar, així com de donar a conèixer i difondre la ruta del riu Gaià i el patrimoni dels seus castells, des del naixement del curs fluvial a Santa Coloma de Queralt fins a la desembocadura al mar, concretament a la platja de Tamarit.
Font: Diari de Tarragona
1 Comentari
Reblogged this on Associació Salut i Agroecologia (ASiA).